Italský ministr odstoupil kvůli údajné korupci manželky

Řím - Italský ministr spravedlnosti Clemente Mastella dnes oznámil, že odstupuje ze svého úřadu. Důvodem je podezření, že se jeho manželka dopustila korupce. Mastella svým krokem může ohrozit vratkou pozici vlády levého středu premiéra Romana Prodiho.

„Volil jsem mezi rodinou a mocí a rozhodl jsem se pro rodinu,“ prohlásil Mastella, když oznamoval demisi před dolní komorou parlamentu, Poslaneckou sněmovnou. V dnešním italském tisku se objevily informace, že jeho manželka Sandra, které je předsedkyní regionální rady v Kampánii, má kvůli podezření z podílu na korupci od prokurátora nařízeno domácí vězení.

Ministr je zároveň šéfem malé katolické strany Unie demokratů pro Evropu (UDEUR), která ve volbách z roku 2006 získala 1,4 procenta hlasů a v horní komoře parlamentu, kde má Prodiho koalice jen nepatrnou většinu, má tři senátory. Jeden z členů vlády však řekl, že se domnívá, že se Prodi pokusí přesvědčit Mastellu, aby si vše rozmyslel.

Jeho demise přichází v době, kdy se očekává rozhodnutí Ústavního soudu k reformě volebního zákona, s níž Mastella nesouhlasí. Pohrozil demisí v případě, bude-li reforma omezující váhu malých stran uzákoněna.

Sandra Mastellová vše označila za „trpkou cenu, kterou platíme můj manžel i já za obranu katolických hodnot a principů umírněnosti a tolerance proti fanatismu a extremismu“. Své obvinění považuje za jeden ze soustavných útoků namířených proti její rodině.