Mezi narkotrafikanty a islamisty existuje tajná dohoda, míní USA

Washington - Vysoký představitel americké armády prohlásil ve středu ve Washingtonu, že mezi pašeráky drog a militantními stoupenci islámu v Latinské Americe existuje "neblahé" spojení. Dnes o tom informovala agentura AFP.

„Mám obrovské obavy, že existence kontaktů mezi narkoterorismem a islámským terorismem by měla na tuto část světa neblahý dopad,“ prohlásil během konference k Latinské Americe admirál James Stavridis. Admirál stojí v čele jižního velitelství americké armády.

„To, co mě zneklidňuje, pokud jde o tento region, je pronikání aktivistů přicházejících odjinud… a angažování narkoterorismu ve službách islámského terorismu na obou amerických kontinentech,“ dodal Stavridis. Za stát, který sponzoruje terorismus, přitom označil Írán.

Íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda označil za „velmi nebezpečného člověka, který se už v této části světa nachází“ - a to prostřednictvím deseti velvyslanectví, jež Teherán v zemích Latinské Ameriky otevřel.

„V současnosti panuje v Latinské Americe taková atmosféra, která nás nutí, abychom politicky reagovali,“ řekl admirál s poukazem na vzrůstající vliv Venezuely prosazující levicově orientovanou politiku se silnou orientací proti USA.