Keňská policie zastřelila při protestech sedm stoupenců opozice

Nairobi – Sedm obětí na životech si podle keňského opozičního vůdce Raily Odingy vyžádaly střety policie se stoupenci opozice v Keni. Demonstranti druhým dnem pokračují v třídenních zakázaných protestech proti volebnímu vítězství dosavadního prezidenta Mwaie Kibakiho, které bylo podle opozice zfalšováno.

Policie ráno použila slzný plyn a střílela proti stovkám převážně mladých lidí v chudinské čtvrti Mathare hlavního města Nairobi, z nichž někteří házeli kameny a byli vyzbrojeni mačetami. Při potyčkách byly zastřeleni dva lidé, uvedla agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného humanitárního pracovníka.

Podobné prostředky zásahové jednotky použily proti demonstrujícím na západě země, ve městech Kisumu a Eldoret, kde stoupenci opozice stavěli barikády, které bránily vjezdu automobilů do centra, a zapalovali pneumatiky. Kisumu bylo ve středu dějištěm největších střetů mezi demonstranty a policií, při nichž zemřeli nejméně 3 lidé.

Keňská opozice prohlásila, že nehodlá ustoupit, přestože panují obavy z dalšího krveprolití. „Naše shromáždění budou pokračovat, dokud s námi vláda nezačne jednat o vyřešení krize,“ řekl mluvčí opozice Salim Lone.

Výsledky kontroverzních voleb z 27. prosince, v nichž podle oficiálních údajů Kibaki získal jen o pár set tisíc hlasů více než vůdce opozičního Pomerančového demokratického hnutí (ODM) Raila Odinga, zpochybňuje opozice i mezinárodní pozorovatelé. Nepokoje si podle opozice vyžádaly za poslední týdny na 1000 obětí. Z toho má podle údajů organizace Human Rigts Watch (HRW) keňská policie na svědomí 47 životů. Policie se brání, že musí udržovat bezpečnost v zemi.

Ve středu po celé Keni, od západokeňské bašty opozice Kisumu po přístav Mombasa, převážně mladí lidé na ulicích zapalovali pneumatiky a stavěli barikády. V chudinských čtvrtích Nairobi protestující házeli na policisty kameny. Policie reagovala podle prohlášení Human Rights Watch nepřiměřeně. „Policejní zabíjení je naprosto neoprávněné,“ uvedl Ben Rawlence z HRW.

Místní televize KTN ukázala záběr, na němž se v Kisumu protestant šklebil na policistu, který na něj vzápětí vystřelil. Když muž upadl, policista do něj kopal. Podle televize postřelený později zemřel.

Ve srovnání se silným střety mezi policií a demonstranty těsně po vyhlášení voleb 30. prosince však jejich intenzita poklesla. Podle agentury Reuters je část obyvatel dlouhou krizí unavena a chce vrátit život do běžných kolejí.

Minulý týden ztroskotal pokus předsedy Africké unie Johna Kufuora zprostředkovat rozhovory mezi Kibakim a Odingou. Nově tento úkol přebral bývalý tajemník OSN Kofi Annan, který však odložil přílet do Keni kvůli chřipkovému onemocnění a není jasné, kdy se do země vypraví.