Putinův nástupce rozptyluje obavy z možného znárodňování

Čeljabinsk - První místopředseda ruské vlády Dmitrij Medveděv, kterého si prezident Vladimir Putin vybral jako svého nástupce v úřadu, dnes označil za neopodstatněné obavy, že by Kreml chtěl znárodnit ruskou ekonomiku a že by měl v úmyslu "shrábnout všechno pro sebe".

Za osm let, co je Putin v prezidentském úřadě, se Rusko stalo přeborníkem ve vytlačování soukromého sektoru a v budování velkých státních podniků jak v energetice, tak v obranném průmyslu i v letectví. Vyvolalo to všeobecné obavy, že Kreml pro sebe plánuje v ekonomice ještě větší roli.

Medveděv využil zastávky v Čeljabinsku na Urale při své předvolební kampani, aby se pokusil tyto obavy rozptýlit. „Přistoupili jsme k vytváření státních korporací v některých prioritních odvětvích, ale to neznamená změnu kurzu nebo vzdání se tržní ekonomiky, to ani v nejmenším,“ řekl podle agentury Interfax Medveděv novinářům. Pokud je pravidlem touha státu shrábnout všechno pro sebe, vede to podle Medveděva ke krachu.

Navzdory faktu, že Putinova veřejně projevovaná podpora činí z Medveděvova vítězství v březnových prezidentských volbách prakticky jistou záležitost, současná hlava státu využívá každé další možnosti zvýšení Medveděvova potenciálu před samotnými volbami. Medveděv bude mimo jiné Putina doprovázet na jeho státní návštěvě Bulharska, pravděpodobně poslední zahraniční cestě, kterou dosavadní ruský prezident podnikne.