Gruzínský prezident Saakašvili odstoupil, aby mohl kandidovat

Tbilisi – Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes odstoupil z funkce, aby mohl být podle zákona registrován jako kandidát pro prezidentské volby vypsané na 5. ledna. Oznámil to v Tbilisi na tiskové konferenci prezidentův mluvčí Vano Noniašvili.

„Oznamuji vám, že gruzínský prezident odstoupil dnes, 25. listopadu,“ řekl mluvčí na tiskové konferenci. „Připomínám, že odstoupení před koncem mandátu je formalita nezbytná kvůli předčasným prezidentským volbám, v nichž chce Michail Saakašvili kandidovat,“ dodal Noniašvili.

Prezidentovo odstoupení kvůli kandidatuře se očekávalo podle některých zpráv až v pondělí. Na dnešek gruzínská opozice plánuje demonstrace proti zákazu vysílání televizní stanice Imedi.

Při odstoupení prezidenta funkci hlavy státu přebírá automaticky předsedkyně parlamentu Nino Burdžanadzeová.

Zprvu velmi populární devětatřicetiletý Saakašvili postupně ztrácel na oblibě, protože podle kritiků používá příliš autoritativní styl vlády a je obviňován ze zrady demokratických ideálů. Po nedávné vlně protestů vyhlásil v zemi výjimečný stav a zasáhl proti některým médiím, jež obvinil z podněcování státního převratu. Po nátlaku Spojených států a Evropské unie, které také žádaly obnovení svobody slova, šéf státu výjimečný stav zase zrušil, ale zároveň vyhlásil na začátek ledna předčasné prezidentské volby.