Nizozemsko se prý bojí napětí s muslimy kvůli novému filmu

Haag - Nizozemská vláda uspořádala několik krizových schůzek s cílem koordinovat reakci na očekávaný film, ve kterém místní krajní pravice chce ostře kritizovat islám. Snímek prý brzy zveřejní poslanec a šéf pravicově populistické Strany pro svobodu (PVV) Gert Wilders. Informovala o tom dnes nizozemská média.

Geert Wilders, jehož strana má devět ze 150 členů parlamentu, loni v listopadu podle agentury AFP oznámil, že pracuje na natáčení filmu, který ukáže, že korán muslimů je „děsná a fašistická“ kniha, která tlačí lidi k „hrůzným činům“. Zveřejnění snímku plánoval na letošní leden. V časopisu HP/De Tijd nyní bez dalšího upřesnění potvrdil, že na filmu pracuje a hodlá ho dokončit.

Podle médií vláda vypracovala tajný dokument o tom, jak se zachová vůči reakcím, které by film bezpochyby vyvolal doma i v zahraničí. Deník De Volkskrant a televizní stanice RTL-news tvrdí, že Nizozemsko se chystá případně i evakuovat své ambasády a občany na Blízkém východě.

Mluvčí nizozemského ministerstva vnitra Bart Rijs zprávy nepotvrdil ani nepopřel. „Vždy máme připravené scénáře, abychom čelili možným katastrofám na našich ambasádách,“ poznamenal. Wilders je známý svými ostrými výpady proti islámu. Od listopadu 2004, kdy islámský radikál zavraždil kontroverzního nizozemského filmaře a publicistu Thea van Gogha, který byl také znám odporem vůči islámu, žije šéf PVV pod policejním dohledem.

Ostré a dlouhotrvající protesty islámských skupin a států vyvolaly karikatury proroka Mohameda, které v roce 2005 zveřejnil dánský tisk a poté další evropské listy. Muslimové uváděli, že se kresbami cítí být potupeni a zraněni, někteří hrozili autorům a šiřitelům karikatur násilím. Obviňovali přitom i západní vlády, které podle nich měly zveřejnění karikatur zabránit.