Maďarsko zasáhla vlna stávek a protivládních protestů

Budapešť - Dopolední stávkou maďarských železničářů dnes začala vlna protivládních protestů v zemi proti reformám levicového premiéra Ference Gyurcsánye. Místní média očekávají, že v průběhu dne se sejde u parlamentu v Budapešti na výzvu pravicové opozice až 50.000 protivládních demonstrantů.

Železničáři požadují, aby státní železniční společnost MAV, která má roční ztráty v řádu stamilionů dolarů, neuzavírala v rámci úsporných opatření tratě na venkově. Stávka od 6:00 do 12:00 SEČ postihla podle MAV, která zaměstnává desetitisíce lidí, téměř 1300 vlaků.

Další pracovníci se rozhodli protestovat proti plánovaným reformám maďarského zdravotnictví. Uzavřeny tak dnes v zemi zůstaly některé školy a krátká stávka dopoledne narušila i provoz budapešťského letiště, které vlastní německá firma Hochtief. Hrozí prý také zastavení práce v městské dopravě maďarské metropole, kterou již v úterý narušila dvouhodinová varovná stávka řidičů autobusů.

Vládní opatření usilující o snížení rozpočtového schodku a o reformování státního sektoru rozdělila deset milionů Maďarů. Gyurcsánymu se letos podařilo snížit deficit z loňských 9,2 procenta hrubého domácího produktu na 6,4 a odhaduje se, že v roce 2008 bude schodek již jen 3,2 procenta. Finanční trhy a Evropská unie tyto kroky oceňují, ale škrty ve státním sektoru, zvyšování cen a další průvodní jevy reforem se setkávají se stále větší kritikou části obyvatel.

Místní političtí analytici neočekávají, že by premiér a šéf Maďarské socialistické strany, která se hlásí k sociální demokracii západního typu, byl donucen odstoupit. Předpovídají však, že bude nejspíš pod tlakem protestů muset přistoupit na některé kompromisy.

Loni zažila Budapešť několikatýdenní rozsáhlé nepokoje provázené potyčkami s policií. Lidé tehdy také demonstrovali proti vládě a žádali odstoupení Gyurcsánye. Protesty následovaly poté, co se na veřejnosti objevila nahrávka projevu, v němž premiér přiznal, že jeho strana lhala o skutečném stavu ekonomiky země, aby zvítězila ve volbách v dubnu 2006. I letos v říjnu se u příležitosti výročí protikomunistického povstání v roce 1956 konala v zemi řada protivládních protestů provázených násilím a policejními zákroky.