Schůzka Abbáse s Olmertem nepřinesla žádný průlom

Jeruzalém/Washington - Bez viditelného úspěchu se dnes uskutečnila další schůzka izraelského premiéra Ehuda Olmerta s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Žádný pokrok v jednáních před blížící se blízkovýchodní konferencí v USA nebyl oznámen, informovaly světové agentury. Spojené státy nicméně dnes podle agentury Reuters zopakovaly přesvědčení, že konference plánovaná na 27. listopadu v Annapolisu nastartuje izraelsko-palestinská mírová jednání a že se obě strany dohodnou na společném dokumentu, který na zasedání bude předložen.

Dnes byly veřejně oznámeny ekonomické projekty, které mají oživit palestinské hospodářství. Jde o průmyslovou zónu v jižní části západního břehu, o vybudování kanalizace na severu pásma Gazy, o agroindustriální park ve městě Jericho a o spolupráci na oživení palestinského turistického sektoru se zaměřením na město Betlém. O čtveřici projektů, které tak dostaly zelenou z palestinské i izraelské strany informoval dnes blízkovýchodní emisar Tony Blair na společné tiskové konferenci s palestinským premiérem Salámem Fajadem a izraelským ministrem obrany Ehudem Barakem. Realizace projektů by mohla vytvořit tisíce pracovních míst pro Palestince, zdůraznil Blair.

„Jsme přesvědčeni, že Annapolis poslouží jako startovní bod pro jednání mezi oběma stranami a že tam bude předložen dobrý, solidní dokument, na němž se Izraelci a Palestinci předem dohodnou,“ řekl novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Sean McCormack.

Snaha překlenout rozdíly v postojích obou stran před chystanou konferencí byla hlavním předmětem dnešní schůzky Olmerta s Abbásem v jeruzalémské rezidenci izraelského premiéra. Jejich setkání trvalo dvě a půl hodiny a hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát je poté označil za obtížné. „Bylo to obtížné a rozdíly přetrvávají,“ citovala Irikáta agentura AFP.

Olmert s Abbásem si podle něj vyměnili během schůzky nové návrhy a vyzvali jednací týmy, aby o nich okamžitě začaly vyjednávat. Podstatu zmíněných návrhů Irikát nekonkretizoval. Palestinští představitelé ale před dnešní schůzkou Olmerta s Abbásem podle agentury AP řekli, že hlavním sporným bodem je odmítnutí Izraele zmrazit veškeré kolonizační aktivity na západním břehu Jordánu.

Olmert dnes sice oznámil zastavení výstavby nových židovských sídlišť a zrušení těch, která vznikla nelegálně. Izrael nicméně nadále trvá na právu zajistit stávajícím osadám přirozený růst.

„Olmertovy sliby musejí být zahrnuty do deklarace z Annapolisu a Izrael se musí zároveň zavázat, že zastaví přirozené rozrůstání osad,“ reagoval na Olmertovo prohlášení Abbásův mluvčí Nabíl abú Rudajná.

„Obě strany jsou, zdá se, zralé pro dosažení dohody před konferencí v Annapolisu,“ řekla Olmertova mluvčí Miri Eisinová.