Tomislav Nikolić vyhrál podle odhadů první kolo prezidentských voleb

Bělehrad - Vítězem dnešního prvního kola prezidentských voleb v Srbsku se zřejmě stal nacionalista Tomislav Nikolić. Podle prvních odhadů, zveřejněných po uzavření volebních místností, získal 39,5 procenta hlasů. To je o 4,5 procenta hlasů více, než jeho hlavní soupeř, dosavadní proevropsky orientovaný prezident Boris Tadić. O odhadech informovalo srbské nezávislé Středisko pro svobodné a demokratické volby (CESID).

Protože ani jeden z uchazečů o post prezidenta pravděpodobně nezíská potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, rozhodne se o vítězi až ve druhém kole voleb za dva týdny, 3. února.

Srbsko nyní zažívá velice složitou vnitropolitickou situaci, protože se musí vypořádat s očekávaným vyhlášením nezávislosti ve své jižní provincii Kosovo. Výsledek voleb, v nichž soupeří dva kandidáti s velice odlišnými pohledy na kosovskou otázku, napoví, zda se Srbsko vydá radikálnější cestou spolu s nacionalistou Nikoličem či zvolí umírněnější budoucnost s prozápadním Tadičem.

Oproti očekávání přilákalo hlasování rekordní počet lidí. Odhady hovoří o tom, že hlasovalo přes 60 procent z celkem 6,5 milionu oprávněných voličů.