Izraelci odstřihli palestinskou Gazu od elektrického proudu

Gaza - Palestinské pásmo Gazy se dnes po západu slunce ponořilo do tmy. Představitelé radikálního hnutí Hamas totiž byli nuceni zastavit provoz jediné elektrárny na tomto území, a to kvůli přerušeným dodávkám paliva z Izraele. Oznámila to agentura AP.

Izrael uzavřel všechny přechody do Gazy už uprostřed týdne v rámci tlaku na militantní ozbrojence, kteří každý den ostřelují raketami jeho území. Uzavřená elektrárna produkovala asi třetinu energie spotřebovávané v Gaze. Zbývající dvě třetiny energie dodává do pásma Izrael a ty zastaveny nebudou, oznámily izraelské oficiální zdroje.

Už před několika týdny však Izrael snížil v rámci tlaku na Hamas dodávky pohonných hmot. Místní obyvatelé si už předem vytvářeli zásoby potravin, svíček a baterií právě v očekávání dlouhých, temných a studených dnů.

Skupiny za lidská práva a zdravotničtí činitelé varovali, že v důsledku izraelské blokády hrozí v hustě osídlené Gaze humanitární krize. Izrael však upozornil, že jejich kritika by měla směřovat na militantní Palestince, kteří denně ostřelují Izrael.

V Gaze zatím nebyla zaznamenána žádná panika, protože obyvatelé jsou na přerušené dodávky zvyklí už od loňského června, kdy Hamas násilím převzal kontrolu nad pásmem a vyprovokoval tím mezinárodní společenství k zavedení řady sankcí.

Podle izraelského vojenského analytika by nicméně izraelská blokáda měla trvat jen pár dní, protože Izrael si je vědom hrozby humanitární krize. Mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí prohlásil, že sankce útoky proti Izraeli nezastaví. „Bílou vlajku nevyvěsíme a nevzdáme se,“ řekl.