Do začátku olympiády v Pekingu zbývá dvě stě dní

Peking - Přesně dvě stě dní zbývá do zahájení letních olympijských her v Pekingu. Samotnému zahájení předchází četné akce. Čína prožívá olympijskou horečku a ani Peking nenechává nic náhodě. Aby všechno fungovalo tak jak má, chtějí mít pořadatelé pod kontrolou skoro všechno, od prodeje lístků až po chování fanoušků.

Sportovní horečka stoupá úplně všude. Dělníci si v Pekingských železárnách obvykle pořizují mozoly při slévání. Teď pod dohledem odborářů mozolnatýma rukama aplaudují skupině roztleskávačů. Do her zbývá pouze dvě stě dní a pořadatelé chtějí mít na stadiónech jen přátelské fanoušky. Dělnická organizace pro civilizované skandování proto učí zaměstnance jak slušně fandit. „Myslím, že celý svět se bude snažit vyhrát na této olympiádě. Budu fandit Číně a myslím, že dosáhneme velmi dobrých výsledků, stejně jako jiné země. Ale fandíme i pro naše zdraví a dobrou fyzickou kondici,“ říká dělnice Cchuej Siou-čen, která se také účastní olympijského nácviku.

Bez chyby musí být i ceremonie předávání medailí. Tuhle poctu si zaslouží 379 dívek. Uchazeček se ale z celé země sjely tisíce. Trénink prý není obtížný, vyžaduje pouze trpělivost. Studentky totiž musí celé hodiny nehybně stát a při tom se neustále usmívat. Ničeho však nelitují.

Čína mezi svými občany propagovala olympiádu i v předešlých měsících. Hlavním tématem letošních novoročních oslav v Hongkongu byla také olympijské hry. Náměstí Times Square shromáždilo více než 100 000 obyvatel této bývalé britské kolonie, která je nyní součásti Číny. Lidé zde mohli shlédnout obrovský ohňostroj, olympijský lví tanec, 2008 nafukovacích balonků ve vzduchu a botu s pěti olympijskými maskoty.

V parku Čchao-jang na východě Pekingu, který bude rovněž dějištěm olympijského turnaje v plážovém volejbalu, by mohlo stát už v průběhu olympijských her 208 metrů vysoké ruské kolo. Pekingské velké kolo bude největší na světě, mělo by přijít na 290 milionů dolarů a navrhla ho stejná nizozemská firma, která pracovala i na známém „Londýnském oku“, stojícím na břehu Temže.

Samozřejmě že hlavní stavbou olympiády je Národní stadion, považovaný za symbol her. Jeho výstavba probíhá podle plánu a dílo bude dokončeno v březnu. Plavecký stadion, podobně jako třicet sedm ostatních olympijských sportovišť, je už téměř připraven. Koncem měsíce ho čeká zatěžkávací zkouška, kterou jsou plavecké závody China Open.