Izrael prý v úterý zmírní blokádu pásma Gazy

Brusel/Jeruzalém/Gaza - Izrael v úterý jednorázově obnoví dodávky pohonných hmot a zdravotnických potřeb do palestinského pásma Gazy. Po čtyřdenní blokádě o tom dnes rozhodl izraelský ministr obrany Ehud Barak. Izrael dnes za jeho počínání kritizovaly evropské i arabské státy.

Židovský stát zahájil blokádu kvůli trvajícímu raketovému ostřelování jihu svého území z pásma. Palestinci odtud minulý týden na Izrael vypálili dvě stovky raket a granátů a izraelští vojáci při odvetných akcích zabili 37 Palestinců.

Izrael uzavřel všechny přechody na toto palestinské území, ale nepřestával tam dodávat elektřinu vyrobenou na svém a egyptské území, což je téměř 80 procent celkové spotřeby pásma. Palestinci museli kvůli nedostatku paliva v neděli odstavit vlastní elektrárnu a mnoho domácností v Gaze se ocitlo bez proudu.

Podle nejmenovaných izraelských zdrojů citovaných agenturou AP dnes Barak po konzultacích na vysoké úrovni rozhodl zmírnit blokádu jednostrannou dodávkou zdravotnických potřeb, dieselového paliva pro generátory a plynu pro domácnosti. Zákaz dovozu benzinu ale zůstane v platnosti. „Doufáme, že Hamas náš vzkaz pochopil. Dokážou zastavit raketovou palbu, když chtějí,“ řekl na adresu vládnoucího hnutí Hamas mluvčí Barakova úřadu.

Evropská unie a jednotlivé evropské i arabské státy dnes vyzvaly Izrael, aby blokádu zrušil a zabránil další eskalaci napětí. Izraelský premiér Ehud Olmert postup své vlády zdůvodnil snahou přimět radikální Palestince, aby upustili od raketového ostřelování území židovského státu. Izrael ujistil, že nepřipustí, aby v pásmu vypukla humanitární krize.

Liga arabských států a Organizace islámské konference chtějí, aby se kvůli situaci v Gaze konala mimořádná schůzka Rady bezpečnosti OSN.

Komisařka pro zahraniční vztahy EU Benita Ferrerová-Waldnerová označila izraelský postup za nespravedlivý kolektivní trest. Domnívá se, že konflikt vyřeší jedině důvěryhodná politická dohoda. Podobně se na věc dívá Francie. Podle ní na izraelská opatření nejvíc doplácejí civilisté, kteří jsou už nyní konfliktem postiženi nejvíc. Británie oznámila, že s uzávěrami přechodů nesouhlasí. Zastavení dodávek paliva ani rakety nepřinesou Izraeli bezpečí a Palestincům spravedlnost, napsali ve společném prohlášení britští ministři pro mezinárodní rozvoj a zahraničí Douglas Alexander a David Miliband.

Sýrie považuje izraelské kroky za výsměch obnoveným mírovým rozhovorům, Libanon vyzval západní země, aby přestaly nad počínáním Izraele zavírat oči. Egypt si přeje, aby Izrael ukončil vojenské operace i blokádu. Jordánská královna Ranja, která je palestinského původu, vyzvala svět, aby skoncoval s kolektivním trestáním obyvatel pásma Gazy.

Do pásma Gazy podle izraelských údajů stále proudí přes 140 megawattů elektřiny z elektráren v Izraeli a v Egyptě, což jsou víc než dvě třetiny spotřeby tohoto území. Omezením dodávky paliva byla postižena pouze místní elektrárna, kterou spravuje radikální Hamas. Podle humanitárních pracovníků jsou v pásmu, jež je domovem 1,5 milionu lidí, zásoby potravin na dva měsíce. Mluvčí agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům Christopher Gunness ale dnes řekl, že jeho pracoviště bude muset už ve středu nebo ve čtvrtek zastavit distribuci potravin pro 860.000 lidí.

Mezinárodní výbor Červeného kříže upozornil, že generátory, které dodávají elektřinu do nemocnic, mají palivo jenom na dva tři dny. Izrael tvrdí, že informace o hrozící humanitární krizi jsou přehnané a že všichni pacienti, kteří potřebují ošetření v izraelských nemocnicích, tam jsou z Gazy stále přepravováni.

K tomu, že Palestincům došly zásoby pohonných hmot, premiér Olmert prohlásil: „Pokud vím, všichni obyvatelé pásma umějí chodit. Nemají benzin do svých aut, jelikož mají zabijáckou a teroristickou vládu.“ Na setkání s nizozemským ministrem zahraničí Maximem Verhagenem řekl, že Hamas záměrně krizi zveličuje, aby přiměl mezinárodní společenství znásobit tlak na Izrael.

Jeden z vysokých izraelských představitelů ujistil, že židovský stát nedopustí, aby v pásmu nastala humanitární krize. „Avšak obyvatelstvo musí pochopit, že dokud mu vládne Hamas, bude Izrael na toto území dodávat pouze nezbytné minimum.“

Izrael nedávno obnovil mírové rozhovory s Palestinci, ale vede je pouze s vládou, která kontroluje západní břeh Jordánu, a nikoli s Hamasem. Tato strana se výsledky rozhovorů, které podle ní odporují palestinským zájmům, nehodlá řídit.