Debatu demokratů před primárkami v Jižní Karolíně provázely hádky

Myrtle Beach (USA) - Ostré hádky provázely debatu demokratických kandidátů na úřad amerického prezidenta před primárkami v Myrtle Beach v Jižní Karolíně. Barack Obama obvinil Hillary Clintonovou, že je kvůli zvolení ochotna říci cokoli. Stěžoval si také, že ho její manžel a bývalý prezident Bill Clinton slovně napadá. Clintonová zase prohlásila, že je těžké debatovat s někým, kdo se k voličům chová nezodpovědně.

Vedle role exprezidenta Clintona ve volební kampani jeho ženy se oba kandidáti přeli také kvůli údajnému vzájemnému překrucování svých tvrzení týkajících se například války v Iráku, kvůli reformě zdravotnictví a dalším tématům. Clintonová navíc obvinila Obamu z obdivu k bývalému republikánskému prezidentovi Ronaldu Reaganovi.

V pondělí se demokratičtí prezidentští kandidáti sešli na tribuně ve městě Columbia ve státě Jižní Karolína při tradiční vzpomínce na bojovníka za občanská práva Martina Luthera Kinga, od jehož násilné smrti letos uplyne 40 let. Shodli se, že jeho působení připravilo půdu pro letošní historickou kampaň, v níž usiluje o vstup do Bílého domu žena a černoch.

Obama, Clintonová a John Edwards účastí na vzpomínce na Kinga současně usilovali i o podporu černošských voličů v Jižní Karolíně, kde se budou konat v sobotu další demokratické primárky. Souboj o demokratickou nominaci nemá stále jasného favorita, i když naposledy v sobotu vyhrála v Nevadě Clintonová. Podle průzkumů je pro demokratickou senátorku za New York 48 procent demokratů, zatímco pro senátora z Illinois Obamu 32 procent.

V Jižní Karolíně, kde asi polovinu demokratických voličů tvoří černoši, má v průzkumech mírný náskok Obama. Podle nejnovějšího průzkumu americké zpravodajské stanice CNN se Američané se domnívají, že jejich vlast je více připravena na černošskou hlavu státu než na ženu ve vedení Bílého domu. Pro Afroameričana v čele země se vyslovilo 72 procent černochů a 61 procent bělochů. Velké naděje do primárek v Jižní Karolíně vkládá i Edwards, který za Clintonovou a Obamou stále více zaostává. Edwards se však v tomto státě narodil a za sousední Severní Karolínu byl senátorem.

Mezi republikány si vítězství v dosavadních soubojích rozdělili Mike Huckabee, John McCain a Mitt Romney. K nim se 29. ledna při primárkách na Floridě připojí někdejší newyorský starosta Rudolph Giuliani, který dosavadní hlasování vypustil, protože se chce soustředit především na velké státy.