V Itálii odsouzeno 38 mafiánů k více než 400 letům vězení

Řím - Soud v sicilském Palermu dnes odsoudil k více než 400 letům vězení 38 mafiánů, z nichž většinu tvoří osoby blízké Bernardu Provenzanovi, bývalému nejvyššímu šéfovi sicilské mafie Cosa Nostra, zatčenému v dubnu 2006. Informovala o tom dnes agentura ANSA.

Většina odsouzených byla zatčena v červnu 2006, nedlouho po polapení Provenzana. Tato operace se tehdy týkala 52 osob, mezi nimiž byli vůdci 13 mafiánských rodin ze Sicílie, uvedl italský prokurátor zabývající se bojem proti mafií Piero Grasso.


Soudce Piergiorgio Morosini dnes odsoudil 38 osob, převážně za příslušnost k mafii a vydírání, k trestům přesahujícím dohromady 400 let. Šéf klanu Pagliarelli Antonino Rotolo a Franco Bonura, šéf „rodiny“ Uditore, byli odsouzeni ke 20 letům žaláře každý.


Operace, při níž byli loni mafiáni zadrženi, byla výsledkem dlouhodobého vyšetřování, které umožnilo rekonstruovat současnou organizační strukturu mafie v Palermu. Vyšetřovatelé se opírali o odposlechy nahrané v malé chatě v Palermu, kde se pravidelně konaly schůzky údajných mafiánských bossů, ale také o dešifrované dokumenty nalezené ve skrýši Bernarda Provenzana, který se skrýval před spravedlností 40 let.