U španělských břehů cvičí ruské lodě a bombardéry

Moskva - Ruské válečné lodě a strategické bombardéry se účastní vojenského cvičení, které se odehrává v Atlantiku poblíž španělského a francouzského pobřeží. Podle mluvčího ruského námořnictva jde o největší ruské manévry v Biskajském zálivu od sovětských dob.

Během cvičení dva strategické bombardéry Tu-160, zvané v kódu NATO Blackjack, simulovaly odpálení střel s plochou dráhou letu, zatímco protiponorkové letouny hlídkovaly nad hladinou. Manévrů se rovněž účastnily lodě Severní a Černomořské flotily v čele s letadlovou lodí Admirál Kuzněcov. Ve středu se mají připojit turbovrtulové strategické bombardéry Tu-95, přezdívané v aliančním kódu Bear.

„Letectvo se velice aktivně zúčastnilo cvičení námořního úderného svazu v Atlantiku,“ uvedl mluvčí ruského letectva. Letadla letěla nad mezinárodními vodami, aniž narušila hranice cizích států.

Ruské průzkumné letouny a bombardéry, které zalétly až k irským břehům, sledovaly norské stíhačky F-16 a britské letouny Tornado, podobně jako v minulosti. Francie oznámila, že byla o cvičení informována.

Cvičení se podle agentury Reuters považuje za ukázku ruské síly před březnovými prezidentskými volbami. Podobné předvádění svalů je totiž u značné části ruské veřejnosti hodně populární, i když ruské vojenské výdaje nadále výrazně zaostávají za Čínou, Británií a Francií a nedosahují ani desetiny vojenských výdajů Spojených států. 

Obnovit lety strategických bombardérů nad mezinárodními vodami, podobně jako za dob studené války, nařídil v létě ruský prezident Vladimir Putin.

„Rusko dosáhlo jistého, spíše skromného pokroku v rozvoji svých ozbrojených sil. Propagandisticky nepřiměřeně se to snaží zužitkovat, ale tato propaganda je určena pro domácí spotřebu,“ soudí moskevský analytik Alexandr Golc.

Minulý měsíc zase ruská flotila podnikla největší cvičení za poslední roky ve Středomoří, kde se manévrů zúčastnilo 11 lodí a 47 letounů. Tyto síly pak odpluly do Atlantiku.