Podle nalezeného archivu bojovalo loni pro Al-Káidu v Iráku 600 cizinců

Londýn - Archiv dokumentů o rekrutech irácké odnože teroristické sítě Al-Káida objevily loni v říjnu americké oddíly poblíž severoiráckého města Sindžár. Jak napsal server Novinky.cz s odvoláním na britský deník The Times, záznamy s životopisnými údaji a fotografiemi nalezené ve stanech nedaleko syrské hranice poskytují nejucelenější obraz o 600 zahraničních občanech, kteří se během loňského roku dostali na irácké území, aby bojovali v řadách Al-Káidy.

Více než 40 procent z nich byli Saúdští Arabové, téměř stejný počet ale přišel ze severoafrických zemí. Jen z Libye bylo 19 procent rekrutů. Nejmladšímu bojovníkovi bylo 15 let, nejstaršímu 54. Celkový věkový průměr byl mezi 24 a 25 lety. Mezi 157 lidmi, kteří uvedli své zaměstnání, bylo 43 procent studentů. Většina rekrutů se měla stát sebevražednými bombovými útočníky (56 procent), dalším byla určena role bojovníků (42 procent). Zbylá dvě procenta mužů měla pracovat s médii.


Podle americké armády se přísun cizích dobrovolníků ve druhé polovině loňského roku zpomalil, zejména díky lepší spoluprácí Sýrie a Saúdské Arábie, iráckých sunnitských vůdců a posílení amerických sil. Dokumentuje to i méně útoků ze strany povstalců v posledních měsících. Al-Káida podle Pentagonu loni v Iráku stála za více než 4500 útoky, přičemž zahynulo na 3870 lidí a dalších 18.000 bylo zraněno.

USA se snaží Iráčany přimět k tomu, aby využili současného zklidnění bojů. Americký prezident George Bush chce do poloviny roku z Iráku stáhnout většinu z 30.000 vojáků, které tam vyslal loni jako posily. Američané mají nyní v Iráku přes 160.000 vojáků. Ti bojují proti irácké Al-Káidě hlavně v severoiráckém Mosúlu, oblastech kolem Kirkúku, v provincii Dijála a jižně od Bagdádu.