Pentagon doufá v brzkou dohodu o protiraketovém štítu s ČR

Washington/Praha - Pentagon dnes vyjádřil naději, že v příštích týdnech bude moci oznámit dohodu s Českem o umístění radaru amerického protiraketového systému na českém území. S odvoláním na mluvčího amerického ministerstva obrany o tom informovala agentura AFP. Z reakce mluvčích českých ministerstev obrany a zahraničí pro ČTK vyplynulo, že Česko žádný termín pro konec jednání o dohodě nemá a že klade důraz především na obsah dokumentu tak, aby byl dobrý.

Jednání s Prahou „pokračují velmi, velmi rychle,“ řekl podle AFP mluvčí Pentagonu Goeff Morrell na tiskové konferenci. „Blížíme se dohodě s Českem. Doufáme, že budeme moci něco oznámit v příštích týdnech,“ uvedl.

„Jednání skončíme až ve chvíli, kdy dojednáme dobrou smlouvu. Nemáme žádný konečný termín. Rozhovory budou pokračovat příští týden. Spojené státy zatím nesplnily všechny naše bezpečnostní, ekonomické a zahraničně-politické požadavky,“ řekla ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Mluvčí českého ministerstva obrany Andrej Čírtek ČTK řekl, že Česko vyjednává o dvou smlouvách - jedna je pod dohledem ministerstva obrany a druhá pod dohledem ministerstva zahraničí. „Jednání o obou smlouvách postupují vpřed, ale v žádném případě se nedá říci, kdy skončí. ČR si nedává žádnou lhůtu. Cílem je vyjednat smlouvy co nejvýhodněji,“ uvedl Čírtek.

Český premiér Mirek Topolánek 10. ledna prohlásil, že česká vláda chce předložit parlamentu smlouvy o umístění amerického radaru v zemi v ideálním případě v dubnu po bukurešťském summitu NATO, může to ale být podle něj i později. Premiér tehdy řekl, že vláda žádný pevný termín pro konec jednání s usa nestanovuje.

Topolánkovy výroky zazněly při příležitosti jeho pražského jednání s polským protějškem Donaldem Tuskem; český premiér mimo jiné poznamenal, že pro Česko a Polsko, kde Američané rovněž chtějí umístit část protiraketového štítu, je důležitá kvalita vyjednaných dokumentů, nikoli rychlost. Oba premiéři přitom vyjádřili odhodlání nadále koordinovat svá jednání s USA.

Dnešní vyjádření Pentagonu přišlo v době, kdy Tuskova vláda usiluje o získání bezpečnostních záruk od Washingtonu výměnou za umístění americké základny na polském území, poznamenala AFP. Polský ministr obrany Bogdan Klich, který se minulý týden setkal ve Washingtonu se svým americkým protějškem Robertem Gatesem, řekl, že Polsko chce, aby USA pomohly modernizovat polský vzdušný obranný systém.

Podle amerických záměrů by v Polsku měla být do roku 2012 desítka protiraketových střel a v Česku protiraketový radar. Obě součásti systému mají být podle amerických představ propojeny a mají chránit USA a část Evropy před raketou vystřelenou například z Íránu.

Tusk a Topolánek koordinovali postoje před tím, než český premiér navštíví 27. února Washington. Tusk se zase chystá 8. února do Moskvy, která nese americký projekt velmi nelibě.

Morrell dnes podle AFP prohlásil, že není patrný pokrok ve snaze USA zapojit Rusko do amerických protiraketových plánů.