Lavrov: Rezoluce RB OSN počítá s jednáními mezi šestkou a Íránem

Moskva - Návrh rezoluce o třetím kole sankcí vůči Íránu, na kterém se v úterý dohodli ministři zahraničí stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa, počítá s přímými jednáními mezi šesti velmocemi a Teheránem. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle něhož se v textu objeví i zmínka o pozitivní roli Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

„Rezoluce jasně potvrzuje, že všech šest velmocí, včetně Spojených států, zahájí přímá jednání s Íránem, pokud ten splní požadavky šestky,“ prohlásil Lavrov. Vlastní text rezoluce podle něj „nejen konstatuje, ale i oceňuje pokrok, který udělala MAAE při odhalování všech aspektů íránského jaderného programu“.

Lavrov rovněž potvrdil předchozí vyjádření jednoho z evropských vyjednávačů, který si přál zůstat v anonymitě, že návrh rezoluce nezavádí žádné nové hospodářské sankce. Podle předchozích vyjádření členů evropské a americké delegace se však počítá se zpřísněním už existujících opatření.

Delegace šesti velmocí v nadcházejících dnech doladí text rezoluce, kterou následně Francie, Británie a Německo předloží ke schválení Radě bezpečnosti OSN. Podle Lavrova by k tomu mělo dojít během dvou nebo tří týdnů. Pro schválení rezoluce je nutný souhlas devíti z 15 členů RB OSN a žádný z pěti stálých členů, tedy Francie, Británie, Rusko, Čína a USA, nesmí hlasovat proti.

O uvalení třetího kola sankcí na Írán usilovaly především Spojené státy, podle nichž se Teherán snaží vyvinout jadernou zbraň. Írán tato obvinění odmítá a tvrdí, že jeho nukleární program má sloužit k výrobě energie. Pozici USA na podzim 2007 oslabila i zpráva amerických tajných služeb, podle níž Teherán zastavil vývoj jaderných zbraní v roce 2003. Proti sankcím dlouhodobě vystupovaly i Čína a Rusko, které mají s Teheránem úzké ekonomické vazby.