Egypt povolil vstup Palestinců z Gazy

Káhira/ Gaza - Egypt dnes oficiálně povolil pokojný a dočasný vstup Palestinců z pásma Gazy na své území. Novinářům v Káhiře to oznámil prezident Husní Mubarak s odůvodněním, že Palestinci z pásma v důsledku izraelské blokády hladovějí. Mubarakovo sdělení zaznělo poté, co na egyptské území v oblasti Rafáhu proniklo od rána násilně proraženými průchody v bezpečnostní bariéře až 100.000 Palestinců, kteří vykupují v egyptské části tohoto města potraviny, léky, benzin a cigarety.

Mubarak potvrdil, že dal pohraničním a přivolaným pořádkovým jednotkám rozkaz proti Palestincům nezasahovat.
„Nechte je vstoupit, najíst se a nakoupit potraviny a potom je eskortujte zpátky, to vše za podmínky, že nemají u sebe zbraně,“ citovaly agentury Mubarakovo prohlášení.
Prezident zároveň kritizoval Hamas vládnoucí v pásmu Gazy za pokračující raketové ostřelování izraelského území, jímž Izrael uvalení přísné blokády na pásmo Gazy minulý týden zdůvodnil. Mubarak také poukázal na fakt, že i po úterním zmírnění blokády Izraelem bylo na něj vypáleno dalších sedm raket. „To nastolení klidu neprospěje,“ zdůraznil Mubarak.
Znepřátelené palestinské frakce pak vyzval, aby usedly k jednacímu stolu a začaly spolu hovořit. Jejich vnitřní boj je právě to, co „jejich nepřítel“ chce a co brání vyřešení problému, řekl prezident.
Bývalý premiér odvolané vlády Hamasu Ismáíl Haníja dnes podle agentury AFP vyzval k naléhavé mimořádné schůzce Hamasu s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a egyptskými představiteli. Cílem navrhovaného setkání má být zrušení izraelské blokády uvalené na pásmo Gazy.
„Jsme připraveni zasednout s egyptskými bratry i s bratry z Ramalláhu na mimořádné schůzce v Káhiře a dojednat s nimi dohodu o otevření hraničního přechodu Rafáh a všech ostatních přechodů (z pásma Gazy),“ citovala agentura AFP z Haníjova televizního prohlášení.