V Bratislavě padly tresty za největší vlakovou loupež v Rakousku

Bratislava - Definitivní tečku za největší vlakovou loupeží v Rakousku napsal po 18 letech bratislavský nejvyšší soud. Tři slovenští komplicové hlavního pachatele dostali po šesti letech. Odpykají si je ve vlasti. Muž, který všechno zorganizoval, emigrant Libor Oller, je už léta zavřený v Rakousku.

Největší vlakovou loupež v Rakousku měli na svědomí tři mladí muži, kteří patřili do rodinného gangu. Maskovaní lupiči na trase St. Pölten přepadli v roce 1990 poštovní vůz. Zastřelili poštovního úředníka a ukradli 35 miliónů šilinků.

Organizátor akce Libor Oller, v Rakousku známý jako profesor zločinu, si svůj rozsudek vyslechl už před patnácti lety. Dnes soud potrestal jeho komplice. Případ vlakové loupeže soud definitivně uzavřel. Rozsudek provázely emoce. Příbuzní pachatelů tvrdí, že pykat jdou jejich blízcí jenom proto, že rakouské úřady potřebovaly rychle najít viníky velmi sledovaného případu.

Iniciativa Občan v ohrožení tvrdí, že důkazy které vedly k definitivnímu rozsudku, nejsou dostatečné. Svědkové prý vypovídali pod tlakem a praví viníci si užívají lup na svobodě. Proti rozhodnutím rakouského soudu ale opravný prostředek neexistuje.