Italský Senát vyslovil Prodimu nedůvěru

Řím - Italský Senát vyslovil nedůvěru vládě levého středu premiéra Romana Prodiho. Uvedly to tiskové agentury. Očekává se, že Prodi po ztrátě důvěry v horní sněmovně italského parlamentu podá brzy demisi. Podle místních komentářů se země nejspíš blíží k předčasným volbám.

Prodi v Senátu krátce před hlasováním varoval jeho členy, že oslabí Itálii politicky i ekonomicky, pokud ho nepodpoří a dotlačí k demisi.


Premiér předstoupil před senátory a odmítl předchozí výzvy k rezignaci, přestože v horní sněmovně neměl téměř žádnou naději na úspěch.


„Země potřebuje více než jindy, aby měla funkční vládu. Itálie potřebuje kontinuitu ve svém řízení a nemůže si dovolit mocenské vakuum… Itálii hrozí, že se ocitne v negativním ekonomickém cyklu,“ uvedl v krátkém projevu na úvod zasedání druhé parlamentní komory Senátu šéf již. Prodi je šéfem již 61. italské vlády od konce druhé světové války.


Osmašedesátiletý Prodi je u moci 20 měsíců a za tu dobu podstoupil úspěšně již přes tři desítky hlasování o důvěře. Političtí analytici však dnešní prohru v Senátu předpověděli, a to navzdory středečnímu hlasování Poslanecké sněmovny, která jeho koaliční kabinet podpořila. Prodi totiž přišel ve druhé komoře o většinu v důsledku nedávné roztržky se dvěma menšími formacemi své koaliční vlády levého středu.


O situaci Prodi jednal ve středu a dnes s prezidentem Giorgiem Napolitanem, který údajně doporučil premiérovi podat demisi ještě před večerním hlasováním Senátu.