Prodi podal demisi své vlády

Řím - Italský premiér Romano Prodi dnes podal demisi své vlády levého středu do rukou prezidenta Giorgia Napolitana. Ten Prodiho vzápětí požádal, aby nadále řídil kabinet, než se vládní krize vyřeší. Podle zahraničních tiskových agentur o tom v Římě informoval prezidentský palác.

Prezident Napolitano nyní bude muset rozhodnout, zda vyhlásí předčasné parlamentní volby, anebo zda pověří některého z politiků úkolem, aby se pokusil zformovat novou vládu.


Prodiho demise následovala poté, co horní parlamentní komora Senát večer vyslovila vládě nedůvěru. Místní komentáře poukazují na to, že se země nejspíš blíží k předčasným volbám.


Osmašedesátiletý Prodi byl u moci 20 měsíců a za tu dobu odolal více než třem desítkám hlasování o důvěře. Političtí analytici však dnešní prohru v Senátu a následnou rezignaci předpovídali. Prodi totiž přišel v horní komoře o většinu v důsledku nedávné roztržky se dvěma menšími formacemi své koaliční vlády.


Italská vládní krize vypukla v pondělí, když bývalý ministr spravedlnosti Clemente Mastella, který kvůli vyšetřování své osoby z korupce odstoupil minulý týden, prohlásil, že se jeho křesťanskodemokratická strana Unie demokratů pro Evropu (UDEUR) s třemi členy Senátu postaví proti Prodiho vládě, dojde-li k hlasování o důvěře. Ve středu oznámili totéž dva senátoři z řad liberálních demokratů, jejichž šéfem je někdejší premiér Lamberto Dini.


Lidé kolem Prodiho již dříve uvedli, že v případě předčasného ukončení svého pětiletého mandátu chtějí usilovat o vytvoření přechodné vlády, zatímco pravicová opozice, která je podle průzkumů v čele volebních preferencí, žádá brzké předčasné volby. Rozhodnutí je na prezidentovi.
Místní komentátoři většinou soudí, že prezident nejspíš vyhlásí předčasné volby. Ty podle analytiků pravděpodobně usnadní návrat k moci bývalému pravicovému premiérovi Silviu Berlusconimu.