V Bejrútu zavražděn vyšetřovatel politických atentátů

Bejrút - Při dnešním pumovém útoku byl v Bejrútu zavražděn policejní vyšetřovatel, který se podílel na objasňování nedávných politických vražd v Libanonu. Spolu s ním zahynuli další tři lidé a 38 osob utrpělo zranění. Atentát, považovaný za další ze série politických vražd, odsoudily arabské i západní země.

K výbuchu došlo v devět hodin ráno SEČ ve čtvrti Hazmíja, v níž žijí převážně křesťané. Poblíž dějiště tragédie jsou hlavně úřady. Mrtvý jednatřicetiletý kapitán Visám Íd byl členem zpravodajského oddělení vnitřní bezpečnosti (ISF). Velitel ISF Ašraf Rifi útok označil za další pokus o destabilizaci Libanonu. Nejmenovaný představitel této organizace sdělil agentuře AFP, že Íd byl zapojen do vyšetřování několika pumových útoků a že jeho smrt je pro policii velká ztráta. Íd už v roce 2006 těsně vyvázl z atentátu, když někdo hodil granát před jeho bejrútský dům.

Na místě dnešního útoku se vzňala auta, v nichž bylo uvězněno několik osob. Když se podařilo plameny uhasit, zůstalo na místě mnoho vraků. Jeden ze svědků scénu popsal jako apokalypsu. Na místě výbuchu zůstal asi pětimetrový kráter a policisté odhadovali, že útočníci museli použít 50 kilogramů trinitrotoluenu.

Íd spolupracoval na vyšetřování útoků, z nichž je v Libanonu podezírána Sýrie. Jeden ze zdrojů agentury AFP připsal dnešní atentát Sýrii a považuje jej za důkaz toho, že se syrské rozvědce podařilo proniknout do libanonské bezpečnosti.

Damašek velmi rychle útok na vyšetřovatele odsoudil a připsal ho „nepřátelům Libanonu“. Mluvčí Bílého domu Dana Perinová útok ostře kritizovala jako akci těch, „kdo chtějí podlomit libanonské instituce i demokratický proces a kdo usilují o oddálení volby prezidenta“. Podle britského ministerstva zahraničí to nesmí zastavit vyšetřování vražd v Libanonu. Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghait řekl, že kruhy doufající, že politickými vraždami zvrátí poměr v současné politické krizi Libanonu na svou stranu, se mýlí.

Íd pochází ze severního Libanonu. V jeho rodné vesnici dnes asi 500 lidí zablokovalo dálnici vedoucí z Tripolisu do Sýrie, pálili pneumatiky a z rodákovy smrti obvinili celou politickou špičku.

V posledních třech letech bylo v Libanonu spácháno nejméně 30 pumových útoků, které byly zaměřeny většinou na protisyrské politiky a novináře. Série atentátů začala zavražděním bývalého premiéra Rafíka Harírího v únoru 2005. Loni v prosinci byl spáchán atentát na brigádního generála Françoise Hadždže, s nímž se údajně počítalo na post vrchního velitele armády.

Před deseti dny navíc zahynuli při útoku na vůz velvyslanectví Spojených států v Bejrútu čtyři Libanonci. Od poloviny 80. let to byl první podobný útok proti americkým cílům, proveden byl v době návštěvy prezidenta George Bushe na Blízkém východě.

Libanonu, v němž měla Sýrie rozhodující vliv 29 let až do stažení své armády roku 2005, se dlouhodobě nedaří vyřešit vleklou politickou krizi, která se odehrává na pozadí vystupňovaného napětí mezi provládním a opozičním táborem. Země je už od 23. listopadu bez prezidenta poté, co vypršel mandát Emila Lahúda a zablokovanému parlamentu se dosud nepodařilo zvolit jeho nástupce.