Protimuslimský film Gerta Wilderse pobouřil muslimské země

Amsterodam - Írán i další muslimské země hrozí, že přeruší diplomatické vztahy s Nizozemskem. Pobouřil je film tamního politika a populisty Geerta Wilderse, který jejich náboženství kritizuje. Televize ho měla uvést včera, v obavě z protestů ale premiéru o 14 dní odložila. Sám autor zveřejnil jen několik úryvků na internetu.

Nejznámější odbarvený blondýn od dob Marilyn Monroe, nizozemský populista Geert Wilders rád provokuje. Přirovnáním islámu k fašismu a Koránu k Hitlerovu Mein Kampfu dráždí muslimy doma i ve světě. „Pro Korán není v demokracii místo. Vyzývá k zabíjení lidí jiného vyznání. Je to násilná kniha,“ tvrdí Gert Wilders, předseda Strany pro svobody. Stejné poselství nese i Wildersův desetiminutový film.

Vláda je zděšená a bojí se protestů. Muslimské organizace se snaží neutralizovat následky. „Pokud mluví jen o věcech týkajících se muslimů, nemáme problém. Ale jestli dostane Korán do citlivé situace, bude těžké udržet pořádek,“ poznamenává předseda Národní marocké rady Mohamed Rabbae.

Televize vysílání o dva týdny odložila. Bezpečnostní služby Wildersovi doporučují opustit zemi, aby nedopadl jako filmař Theo Van Gogh. Za film o násilí na muslimských ženách ho ubodal islámský fanatik. Na rozdíl od bezstarostného bouřliváka si ale Wilders dopřává státem placenou ochranku. Kvůli sporům o film svolali odpůrci islámu demonstraci do centra Amsterodamu. Hlavní hrdina na ni ale z bezpečnostních důvodů raději nepřišel. Zato policistů dorazilo několikanásobně víc než demonstrantů.

Po vraždě Van Gogha dostalo Nizozemsko z islámu strach. Dříve tolerantní společnost se začala uzavírat. „Příčinou problémů není kniha ani víra. Jsou to lidé, kteří ve svatém písmu hledají jen výzvy k násilí,“ tvrdí politolog Jan Schoonenboom z Vědecké rady pro vládní politiku. Vláda je v choulostivé situaci. Svoboda slova je základem demokracie. Wildersův film ale otevírá Pandořinu skříňku.