Demokratické primárky v Jižní Karolíně vyhrál Obama

New York - Demokratický senátor Barack Obama vyhrál podle očekávání stranické prezidentské primárky v Jižní Karolíně. Obama, který by se v případě zvolení stal prvním černošským prezidentem Spojených států, získal podle neoficiálních výsledků 55 procent hlasů. Z Afroameričanů, kteří přišli k volbám, pro něho hlasovaly čtyři pětiny.

Naprosto přesvědčivým vítězstvím ve státě, kde 30 procent veškerého obyvatelstva a polovinu demokratických voličů tvoří černoši, si Obama v nominačním souboji potvrdil postavení favorita, které sdílí spolu s bývalou první dámou USA, newyorskou senátorkou Hillary Clintonovou.

Po prohrách v New Hampshire a v Nevadě, kde si vítězné body připsala Clintonová, Obama úspěch v Jižní Karolíně potřeboval, aby si upevnil postavení před nadcházejícím volebním superúterým 5. února, kdy se primárky uskuteční ve 22 státech USA.

Po sečtení hlasů ve více než 90 procentech okrsků získala Clintonová 27 procent hlasů. Na třetí příčce s 18 procenty se umístil jihokarolinský rodák a bývalý senátor za sousední Severní Karolínu John Edwards.
Pokud by Obama v Jižní Karolíně nevyhrál, posílilo by to zřejmě postavení Hillary Clintonové. Nyní ovšem Obama a Clintonová vstupují do dalších kol nominačního zápasu s vyrovnanými šancemi.

Naopak pro Edwardse, který v tomto státě v primárkách před čtyřmi lety jasně zvítězil, se situace neúspěchem na domácím poli značně zhoršila a posílila pochybnosti o osudu jeho další kampaně. Navzdory tomu po volbách prohlásil, že v zápase o nominaci pokračuje.

Primárky v Jižní Karolíně provázely vzájemné ostré výpady mezi Obamou a Clintonovou, k níž se připojil bývalý prezident Bill Clinton. Právě na něm nechala Clintonová závěr volební kampaně v Jižní Karolíně, když se sama soustředila na získávání podpory ve státech, kde se bude volit 5. února.
Volební účast v prvních primárkách Demokratické strany na jihu Spojených států zřejmě překonala dosavadní rekord. Podle odhadů dorazilo do volebních místností přes 400.000 voličů. Republikánské primárky se v Jižní Karolíně konaly před týdnem. Jako vítěz z nich vyšel senátor za Arizonu John McCain.

Volební maratón se nyní přesune na Floridu, kde jsou primárky naplánované na toto úterý. Největší pozornost se tam zaměřuje na republikány, protože demokratičtí kandidáti Floridu ze svých kampaní vypustili. Rozhodli se tak poté, kdy vedení Demokratické strany odňalo floridským delegátům letního nominačního sjezdu hlasovací práva při oficiální volbě prezidentského kandidáta. Floridské straníky tak potrestalo za to, že termín primárek posunuli před 5. únor.

Na Floridě se čeká, zda se podaří bývalému newyorskému starostovi Rudolphu Giulianimu vrátit se do čela republikánského pelotonu. Giuliani zvolil strategii, kdy vypustil kampaň v menších státech a soustředí se na velké a lidnaté státy, jako je Florida, New York či Kalifornie. V důsledku toho ovšem přišel o dlouhodobé prvenství v celostátních průzkumech, které nyní převzal John McCain.

Prezidentské volby se v USA konají letos 4. listopadu.