Teroristé prý připravovali ve Španělsku útoky proti pěti zemím

Madrid - Osoby, které španělská policie minulý týden zadržela kvůli podezření z terorismu, plánovaly útoky ve stylu organizace Al-Káida ve Španělsku, Portugalsku, Británii, Německu a Francii. S odvoláním na španělský list El País o tom v neděli informovala zpravodajská stanice CNN.

Španělská policie zadržela před osmi dny v Barceloně skupinu 14 lidí podezřelých z napojení na islámský terorismus. Při několika domovních prohlídkách zároveň zajistila materiál pro výrobu výbušnin a bomb. Španělský soudce poté nařídil vazbu deseti lidí - devíti Pákistánců a indického muslima a ostatní propustil.

Podle listu, který citoval zdroj, jemuž se údajně podařilo infiltrovat do skupiny, chtěli teroristé útočit především ve veřejné dopravě. V Barceloně prý plánovali útok v metru. Mezi teroristy údajně operovalo šest sebevražedných útočníků, kteří plánovali tři útoky ve Španělsku, jeden v Německu a další ve Francii, Británii a Portugalsku.

Útoky měly být podle pátečního prohlášení španělského ministra bezpečnosti Alfreda Péreze Rubalcaby provedeny o víkendu 18 až 20. ledna nebo během dalších 15 dní.

Španělsko bylo 11. března 2004 terčem velkých teroristických útoků na vlaky v Madridu; zahynulo při nich 191 lidí. Od té doby bylo v zemi zadrženo téměř 400 osob podezřelých z islámského terorismu.