Polská armáda se vzpamatovává ze skandálu

Varšava - Pověst polské armády ničí ostuda a obrovský skandál. Sedmi elitním vojákům z afghánské mise NATO hrozí doživotní vězení. Na veřejnost totiž pronikly přísně tajné informace z letošního léta. Podle nich vojáci bezdůvodně stříleli do bezbranných civilistů a zabili několik žen a dětí.

Vojáci působící v rámci sil NATO jako každý jiný den opustili 16. srpna základnu v Nangarkel a vyjeli do terénu. Po několika kilometrech vjeli na minu a byli napadeni. Ze základny proto okamžitě vyjel zásahový oddíl. Vojáci pak v nedaleké vesnici začali střílet do bezbranných lidí. Na zemi zůstalo ležet 6 mrtvých. Podle Karola Frankowskiho z Hlavní vojenské prokuratury byly mezi zabitými a raněnými ženy a děti.

Sedm polských vojáků, kteří už v zahraničí několikrát působili, zahájilo palbu z kulometů. Média teď mluví o masakru. „Jsme šokováni chováním těch sedmi vojáků. Jejich čin musí být velmi pečlivě vyšetřen,“ říká mluvčí ministerstva obrany Jaroslaw Rybak.

Soudce všech sedm vojáků poslal na tři měsíce do vyšetřovací vazby. Hrozí jim minimálně dvanáct let vězení, horní hranicí je doživotí. Prokuratura hodnotí celou akci jako porušení Ženevských konvencí. „Vojáci nebyli nikým ohrožováni, nečelili bezprostřednímu a reálnému napadení místním civilním obyvatelstvem,“ vysvětluje Frankowski.

Vojáci nejdříve tvrdili, že se bránili. Pod nátlakem vyšetřovatelů se ale později přiznali. K šetření masakru pomohly i satelitní záběry poskytnuté americkou armádou. Polský ministr obrany Aleksander Szczyglo zdůrazňuje, že zadržení sedmi elitních vojáků nesmí ovlivnit polskou misi v Afghánistánu.

Polsko má v Afghánistánu 1200 vojáků. Vojáci si údajně celou událost nahrávali na kamery a mobilní telefony. Vojenská prokuratura i ministerstvo obrany ale nechce celou záležitost blíže komentovat.

Miroslav Karas