Egypťané začali uzavírat hranici mezi pásmem Gazy a Egyptem

Rafáh - Egyptští policisté spolu se členy palestinského radikálního Hamasu dnes pletivem a ostnatým drátem přehrazovali průchody, které si minulý týden Palestinci násilím udělali v hraniční bariéře mezi Egyptem a pásmem Gazy. Agentura AP napsala, že by to mohl být náznak, že hranice bude po šesti dnech znovu zavřena.

Palestinci od středy chodí v davech nakupovat do egyptského pohraničí, kde už ale zboží dochází. Izrael uzavřel přechody z pásma na své území, čímž se zkomplikovalo zásobování Gazy. Ministr obrany Ehud Barak dnes řekl, že přechody do Izraele zůstanou uzavřené a že Izrael povolí pouze dodávku určitého množství paliva a humanitárních potřeb. Blokáda trvá od 17. ledna a Izrael jí chce Palestince přinutit ukončit raketovou palbu.
K jednomu z proražených otvorů v bariéře dnes přijely tři automobily egyptské policie. Policisté mezi zbylé pilíře umístili ostnatý drát a z druhé strany jim přitom pdole AP pomáhali muži v uniformách ozbrojeného křídla Hamasu.

Hlavní přechod dnes střežili rovněž Egypťané i členové Hamasu. Povolovali průjezd nákladním, ale nikoli osobním autům. Pěší za hranicí procházeli kolem už téměř prázdných stánků a obchodů s potravinami a v předtuše blízké uzávěry hranice se snažili ještě něco koupit.

„Říkám vám, že projet mohou jenom auta s poznávacími značkami nákladních vozů. Civilisty nepouštím. Nehádejte se se mnou, je to rozkaz shora,“ citovala agentura AP rozhovor jednoho ze strážců s civilistou, který se pokoušel dostat přes hranici osobním automobilem. Egypt dosud nechával Palestince volně hranicí procházet a v sobotu toleroval i automobilisty. Od středy do Egypta prošly statisíce Palestinců.