Boje na Srí Lance si prý vyžádaly 22 obětí

Kolombo - Nová vlna násilí mezi srílanskou armádou a povstalci z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) si dnes údajně vyžádala život 22 rebelů. Informovala o tom tisková agentura AP s odvoláním na vojenské zdroje.

Srílanští vojáci prý dobyli na severu země menší oblast, která byla pod kontrolou povstalců. S podporou dělostřelectva a minometů zničili deset povstaleckých bunkrů a obsadili území o rozloze jednoho kilometru čtverečního. Střet si vyžádal deset obětí na straně rebelů, ztráty vládních vojáků nebyly hlášeny. Na jiném místě fronty pak srílanské jednotky zničily šest opevněných bunkrů a zabily 12 bojovníků LTTE.

Již v průběhu pondělních bojů údajně zahynulo 42 povstalců a dva vládní vojáci. Střety ale probíhají v husté džungli a není možné ověřit počty obětí z nezávislých zdrojů. Experti upozorňují, že obě válčící strany mají tendenci údaje o ztrátách nepřátel nadsazovat, zatímco počet obětí ve vlastních řadách bagatelizují.

LTTE bojuje na Srí Lance od roku 1983 za větší práva menšinových Tamilů, které podle jejich názoru utlačuje sinhálská většina obyvatel. Usilují o vytvoření tamilského státu Ílam na severu a východě ostrova. Od začátku konfliktu přišlo o život více než 70.000 lidí - většinou civilistů. Situace se vyostřila na počátku letošního roku, kdy vláda oznámila, že jednostranně odstupuje od příměří dojednaného v roce 2002. Kabinet své rozhodnutí zdůvodnil tím, že LTTE příměří neustále porušovali a využívali ho jen k přeskupení sil a doplnění výzbroje.