V Keni pokračují nepokoje po vraždě opozičního politika, Annan doufá v brzké řešení krize

Nairobi - Nové silné protesty a etnické střety rozpoutalo po celé Keni dnešní zavraždění zdejšího opozičního politika. V Nairobi jedná s vládou i opozicí bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan. Ten před zahájením rozhovorů podle agentury Reuters uvedl, že politická situace by se měla urovnat do roka, nejnaléhavější krizové otázky nejpozději do čtyř týdnů.


V zemi dál pokračují násilnosti, které se z povolebních nepokojů změnily v etnické čistky a podle agentury Reuters hrozí, že se vymknou kontrole. Ve městě Naivasha použila policie proti ozbrojenému davu tři vojenské helikoptéry. Keňský prezident Mwai Kibaki vyzval národ k uklidnění. Vůdce opozice Raila Odinga obvinil ze smrti svého poslance Kibakiho vládu a varoval, že Keňa směřuje k anarchii. Jen v hlavním městě Nairobi bylo dnes podle agentury Reuters zabito nejméně dalších sedm lidí, převážně mačetami a šípy.

„Dav je nekontrolovatelný a my ho chceme rozprášit, proto jsme použili vrtulníky,“ řekl k situaci v západokeňské Naivashe místní policejní představitel. Dav zhruba 600 lidí se tu snažil napadnout 300 uprchlíků z kmene Luů. Ti se shromáždili u policejní stanice a v místní věznici, odkud je policisté chtěli evakuovat nákladními auty do bezpečí. Násilí znovu roste i v nairobském slumu Kibera, kde je nejméně sedm mrtvých.
„Máme podezření, že v tom měli své špinavé prsty naši protivníci,“ řekl Odinga novinářům několik hodin poté, co byl dnes ráno zavražděn opoziční poslanec zvolený za Odingovo Pomerančové demokratické hnutí (ODM) Melitus Mugabe Were. „Doufáme a předpokládáme, že případ bude řádně vyšetřen státními orgány, ale jak vidíte, naše země směřuje k anarchii,“ dodal.

Melitus Mugabe Were, zvolený ve sporných prosincových volbách, byl zastřelen před svým domem v Nairobi krátce po půlnoci. Vzápětí se v metropoli a dalších městech shromáždili demonstranti, kteří si připomínali zavražděného politika a obviňovali z jeho smrti vládu. Policie mnohá shromáždění rozháněla slzným plynem.

O zklidnění situace usiluje i Annan, který je v Keni od minulého týdne. Z jeho popudu se dnes scházejí vyjednávací týmy Kibakiho a Odingy. Annan dostal prezidenta a opozičního předáka k jednacímu stolu už ve čtvrtek, výsledek však byl pouze formální.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při své dnešní návštěvě Rwandy označil pokračující nepokoje v Keni za nepřijatelné a přislíbil podporu Annanovi. Dětský fond OSN (UNICEF) vyjádřil politování nad tím, že keňská vláda zklamala, protože nedokáže v utečeneckých táborech ochránit ženy a děti před násilnými útoky, často sexuální povahy. „Stát neplní svou ochrannou funkci, zdá se, že na mnoha místech vůbec nevládne zákon a masakry se množí,“ uvedla v Ženevě mluvčí UNICEF Veronique Taveau.

Násilnosti v Keni vypukly po prosincových prezidentských volbách. V nich zvítězil Kibaki, opozice však odmítla výsledek hlasování uznat a jeho regulérnost zpochybnili i zahraniční pozorovatelé. Při nepokojích už přišlo o život přes 800 lidí a srážky mezi znesvářenými skupinami začínají podle místních pozorovatelů přerůstat v etnický konflikt.

Keňské obyvatelstvo je rozděleno přibližně do 50 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk. K nejpočetnějším skupinám 37 milionů obyvatel země patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent). Server Novinky.cz připomíná, že Kibaki patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země. Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou. Odinga si vytvořil image kandidáta chudých vrstev a své bašty má také v chudinských čtvrtích metropole Nairobi.

Od vyhlášení nezávislosti Keni v roce 1963 keňští politikové často zabírali a přerozdělovali půdu mezi členy svých kmenů či mezi své stoupence, což se neobešlo bez krvavých násilností. Při dosud nejhorších útocích, které se většinou odehrávají souběžně s volbami, bylo v letech 1992-93 zabito 1.500 lidí a dalších 300.000 bylo nuceno opustit své domovy. V roce 1998 si kmenové nepokoje vyžádaly asi 200 obětí. V neklidné Africe se ale Keňa jinak těší pověsti klidné země a nemalá část jejích zisků plyne z turistického ruchu.