CNN: Demokratické primárky na Floridě vyhrála Clintonová a McCain

New York - Vítězi prezidentských primárek na Floridě se v noci na dnešek stali podle projekce televize CNN republikán John McCain a demokratka Hillary Clintonová. Oba si tak posílili postavení favorita před nadcházejícím superúterým 5. února, kdy se budou volby stranických kandidátů pro letošní prezidentské volby konat ve více než 20 státech USA.

Volby na Floridě jsou ovšem poznamenány stranickými obstrukcemi. Výsledky demokratických primárek se do celostátního nominačního souboje vůbec nezapočítávají, protože Florida nebude mít na stranickém sjezdu koncem srpna v Denveru žádného volitele. Vedení strany tak Floridu, podobně jako Michigan, kde se volilo před dvěma týdny, potrestalo za to, že termín primárek posunulo před 5. únor.

Republikánská strana ze stejného důvodu snížila počet floridských volitelů na svém nominačním sjezdu začátkem září v Minneapolisu na polovinu.
Druhé místo mezi republikány s rozdílem jen několika procent obsadil na Floridě bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney.

Někdejší newyorský starosta Rudolph Giuliani, který věřil, že vítězstvím na Floridě se vrátí do čela republikánského nominačního souboje, skončil na základě výsledků ze dvou třetin okrsků třetí. Zřejmý neúspěch ve státě, kde žijí statisíce newyorských penzistů, na jejichž podporu Giuliani spoléhal, dále posílil otazníky nad jeho prezidentskými nadějemi.

Mezi demokraty se za Clintonovou umístil s velkým odstupem její největší rival senátor Barack Obama následovaný bývalým senátorem Johnem Edwardsem.

Všichni tři hlavní demokratičtí kandidáti se po stranickém potrestání Floridy zavázali, že tam nepovedou volební kampaň, i když Clintonová a Obama tento stát několikrát navštívili v rámci kampaně na získávání peněz do svých volebních pokladen.

Clintonová jako jediná z demokratů čekala na výsledky voleb na Floridě. Před svými nadšenými příznivci slíbila, že udělá, co bude v jejích silách, aby floridští delegáti získali zpět právo volit na denverském konventu prezidentského kandidáta. Tímto krokem by si posílila pozice o 185 floridských hlasů.

Analytici také připomínají, že oslavným shromážděním se snaží dosáhnout psychologického efektu, který se projeví v titulcích typu „Hillary porazila Obamu“.