Australská vláda se omluví domorodcům za nucenou asimilaci

Canberra - Australská vláda premiéra Kevina Radda se hodlá vůbec poprvé formálně omluvit domorodým Australcům za nucenou asimilaci. Stane se tak na parlamentním zasedání 13. února. V minulosti úřady násilně odebraly domorodým Australcům téměř sto tisíc dětí a nechaly je vyrůstat v bělošských rodinách.

Jenny Macklinová, která dnes informaci o chystané omluvě poskytla, dále uvedla: „Omluvíme se jménem australské vlády a nebudeme přisuzovat vinu současné generaci Australanů.“ Podle ní je omluva prvním nutným krokem ke spolupráci s Austrálci. „Jakmile získáme jejich respekt, vláda bude moci spolupracovat s domorodými komunitami na zlepšení poskytovaných služeb a na zmenšování sedmnáctiletého rozdílu ve střední délce života mezi domorodci a ostatními obyvateli Austrálie,“ dodala.

Během dvacátého století Austrálie zavedla několik kontroverzních opatření s cílem asimilovat domorodé Austrálce mezi většinové obyvatelstvo. Do 70. let minulého století odebrali vládní úředníci domorodým rodičům kolem sta tisíc dětí, které poté vychovávaly bělošské rodiny v roli pěstounů. Tato politika byla považována za humanitární činnost, Austrálci však o odebraných dětech mluví jako o „ukradených generacích“.

Předchozí vlády omluvu za asimilační politiku striktně odmítaly. Současný premiér Kevin Rudd už před volbami slíbil, že se za chybu svých předchůdců veřejně ospravedlní, zamítl však požadavek zástupců původních obyvatel na vyplacení odškodného ve výši jedné miliardy australských dolarů (15,6 miliardy korun).

Austrálci představují zhruba dvě procenta z dvacetimilionové Austrálie. Patří k nejchudším vrstvám země a často žijí na okraji společnosti. V jejich komunitách je značně rozšířen alkoholismus a sexuální zneužívání dětí.