Polští celníci se nedohodli s vládou, kolony kamionů stále čekají na hranici

Varšava - Bez výsledku dnes skončilo jednání protestujících polských celníků s vládou. Rozhovory byly po několika hodinách přerušeny. Nikdo tak nedokáže odhadnout, kdy se rozjedou fronty několika tisíc kamionů, které čekají před hraničními přechody Polska s Ukrajinou a Běloruskem. Východní hranice Polska je kvůli protestu celníků žádajících vyšší mzdy již několik dnů pro nákladní vozy téměř nepropustná.

Vláda nabídla celníkům růst mezd o 500 zlotých (3600 korun). Pracovníci celní správy žádají trojnásobek. Průměrná měsíční mzda celníka je v Polsku 1350 zlotých (9700 korun). „Odboráři přerušili rozhovory,“ řekl novinářům po dnešním několikahodinovém jednání Michal Boni z kanceláře premiéra. „Je to škoda, že návrhy vlády nebyly přijaty, protože byly reálné,“ uvedl šéf celní správy Jacek Dominik.

Polská vláda v úterý přijala novelu zákona o celní správě. Podle ní celníci podezřelí z korupce nebudou propouštěni ze zaměstnání. Zvýšení právní ochrany bylo dalším požadavkem nespokojených zaměstnanců. Představitelka nespokojených celníků Iwona Foltová řekla, že přijatá novela je pouze „kosmetickou změnou“.

Znepokojena situací na hranici je Ukrajina a Bělorusko, které oznámilo, že bude od polské vlády žádat odškodnění. Prezident Lech Kaczyński vyjádřil v telefonickém rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Viktorem Juščenkem naději, že v nejbližších dnech fronty dlouhé desítky kilometrů před hraničními přechody s Ukrajinou a s Běloruskem zmizí.

Na dohodu vlády s celníky netrpělivě čekají hlavně řidiči na přechodech a dopravci, kteří zvažují, zda budou žádat od polské vlády odškodnění za ušlý zisk. Fronty na východní hranici země se oproti pondělí o něco zkrátily, přesto například v Dorohusku činí 32 kilometrů. Podle dnešních informací je právě v Dorohusku a v Koroszczyně nejdelší doba čekání. Na odbavení při výjezdu z Polska si musejí řidiči počkat 90 až 100 hodin. Dispečeři proto doporučují řidičům, kteří míří na Ukrajinu, aby využili přechodů na Slovensku.

Protest polských celníků trvá od října. Jeho dopady pocítili řidiči poprvé intenzivně minulý týden, kdy se fronty před přechody prodloužily na několik kilometrů a na odbavení se čekalo až čtyři dny. Řada celníků si totiž vybrala dovolenou a někteří nastoupili na nemocenskou, celní správa se také dlouhodobě potýká s nedostatkem zaměstnanců. V pondělí se část pracovníků vrátila do práce.

Podél hraničních přechodů Polska s Ukrajinou a Běloruskem stojí z obou stran podle neoficiálních informací až 9000 nákladních aut. V kolonách uvízly také desítky českých kamionů, řekl ČTK mluvčí českého profesního sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Podle něj není řešením zajížďka přes Slovensko, kde jsou hranice již také ucpané; navíc do Ruska se jezdí výhradně přes Bělorusko. „Rozhodně by s tím měli něco dělat, je to velká ostuda, a navíc podmínky v těch frontách jsou úplně nepředstavitelné,“ prohlásil Felix.

Mluvčí českého velvyslanectví ve Varšavě Petr Kubera ČTK řekl, že se na český konzulát v polském hlavním městě zatím v souvislosti se situací neobrátil žádný Čech.