V Keni zastřelen další opoziční poslanec, v Etiopii jedná Africká unie

Nairobi/Addis Abeba/Praha - V Keni byl dnes zastřelen poslanec za opoziční Pomerančové demokratické hnutí (ODM). Jde v krátké době již o druhou násilnou smrt opozičního politika v této zemi, kde prosincové sporné volby rozpoutaly násilné protesty a etnické střety. Předseda Komise Africké unie (AU) Alpha Konare označil dnes v úvodu summitu této organizace v etiopské Adis Abebě povolební násilí v Keni za etnickou čistku a dokonce genocidu.


Poslance Davida Kimutaie Tooa zastřelil podle agentury Reuters policista v západokeňském městě Eldoret. Policie tvrdí, že šlo o vraždu ze žárlivosti. Představitelé opozice ji naopak považují za politicky motivovanou vraždu a za pokus připravit ODM o většinu v parlamentu. „Je to součást ďábelského plánu,“ uvedl generální tajemník ODM Anyang Nyongo.

První obětí byl poslanec Melitus Mugabe Were, kterého zastřelil neznámý útočník v noci na úterý před jeho domem v hlavním městě Nairobi. Jeho smrt vyvolala novou vlnu násilných protestů a etnických srážek především v metropoli a na západě země, proti nimž musela policie nasadit i několik vrtulníků.

„Keňa je země, která bývala nadějí pro náš kontinent. Dnes jsme tam svědky pouličního násilí. Mluvíme dokonce o etnických čistkách a genocidě. Nemůžeme k tomu nečinně přihlížet,“ uvedl na summitu AU Konare.
Kibaki, který se třídenního etiopského summitu účastní, tomuto projevu naslouchal z první řady. Představitelé ODM pozváni nebyli. Odinga se dříve pokusil zabránit, aby se Kibaki v roli prezidenta summitu zúčastnil a vyzval blok 52 afrických států, aby jeho vládu neuznaly.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na summitu AU prohlásil, že keňští vedoucí představitelé mají mimořádnou zodpovědnost za to, že krize v jejich zemi bude vyřešena pokojně.

V Nairobi dnes pokračovala vyjednávání tříčlenných týmů zastupujících vládu a opozici bez účasti Odingy a Kibakiho, která zprostředkovává bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan. Jednání zatím nepřinesla žádné výsledky.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) varovala ve středu před cestami do Keni. České cestovní kanceláře podle její zprávy zrušily nasmlouvané prosincové i lednové zájezdy do Keni charterovými leteckými spoji. Místo Keni nabízí klientům alternativní destinace.

Protesty opozice proti volbám, které považuje za zfalšované, v Keni přerostly v etnické střety. V nich proti sobě stojí různé keňské kmeny, kterým se nikdy nepodařilo vyřešit dlouhodobé spory mimo jiné ohledně vlastnictví půdy. Mezinárodní společenství se obává, že mezikmenová msta se může zcela vymknout kontrole.