Schwarzenegger podpořil kandidaturu McCaina

New York - Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger dnes podpořil kandidaturu republikánského senátora Johna McCaina na příštího amerického prezidenta. Po bývalém newyorském starostovi Rudolphu Giulianimu, který McCaina podpořil ve středu, když sám odstoupil z nominačního zápasu, jde o podporu druhé vlivné osoby těsně před nadcházejícím úterkem, kdy se budou stranické volby konat ve více než 20 státech, včetně velkých a lidnatých států Kalifornie a New York.

Na McCainovi, který po volebních vítězstvích v New Hamsphiru, Jižní Karolíně a na Floridě směřuje k postavení republikánského favorita, ocenil Schwarzenegger jeho politické zkušenosti, odvahu a schopnost spolupracovat s politickými protivníky. Vyzdvihl také, že McCain na rozdíl od konzervativních republikánů souhlasí s potřebou aktivních kroků vedoucích k zastavení podnebních změn a k ochraně životního prostředí. Právě to jsou témata, která Kalifornie pod Schwarzeneggerovým vedením silně podporuje.

Ekologicky nezávadné výrobní postupy jsou podle názoru obou politiků i důležitým ekonomickým stimulem působícím ve prospěch hospodářského oživení. „Zelené technologie jsou jedním z mých klíčových kroků ke snížení závislosti Spojených států na zahraniční ropě,“ uvedl McCain.
Podpora od všeobecně známého Schwarzeneggera, bývalé hvězdy hollywoodských akčních filmů, může McCainovi pomoci získat hlasy umírněných republikánů i sponzorské dary od bohatých kalifornských podnikatelů. Naopak Schwarzeneggerovy napjaté vztahy s některými republikánskými konzervativci mohou mít negativní vliv na McCainovo úsilí přesvědčit konzervativní jádro strany o tom, že sám zastává konzervativní hodnoty.

Vedle Schwarzeneggera a Giulianiho se na McCainovu stranu postavil už dříve například vlivný senátor Joseph Lieberman. Podpora tohoto bývalého demokrata, který dnes vystupuje jako nezávislý, zřejmě pomohla McCainovi k vítězství na začátku nominačního procesu v New Hampshiru. Podobně podpora floridského guvernéra Charlieho Crista a hispánského senátora Mela Martineze pravděpodobně přispěla k McCainovu vítězství toto úterý na Floridě.

Jako s nejvážnějším soupeřem se McCain v superúterý 5. února střetne s bývalým guvernérem Massachusetts Mittem Romneym. Dalšími republikánskými uchazeči o nominaci jsou bývalý arkansaský guvernér Mike Huckabee a kongresman Ron Paul.

V demokratickém táboře se po odstoupení bývalého senátora Johna Edwardse soustřeďuje pozornost na senátory Hillary Clintonovou a Baracka Obamu, i když formálně v soutěži ještě zůstává i bývalý senátor Mike Gravel.