Po útocích na tržištích v Bagdádu 72 mrtvých a přes sto zraněných

Bagdád - Nejméně 72 lidí dnes zabily a dalších téměř 150 osob zranily dvě sebevražedné atentátnice, které odpálily nálože na svém těle na dvou různých tržištích v Bagdádu. Nejhorší útok v irácké metropoli za posledních šest měsíců je podle amerického velvyslance v Iráku důsledkem nové smrtonosnější taktiky teroristické sítě Al-Káida.

Krvavou bilanci měl především útok na zvířecím tržišti Ghazíl v centru Bagdádu. Zabito při něm bylo nejméně 45 lidí a 82 osob utrpělo zranění. Dvacet sedm mrtvých a 67 zraněných si asi o 20 minut později vyžádal druhý útok, jehož terčem se stal ptačí trh v jižní části irácké metropole.


Tržiště Ghazíl je velmi populární a o volných pátcích, kdy se na něm obchoduje, láká davy Iráčanů nabídkou zajímavé podívané. Je totiž specializované na prodej domácích miláčků, od hlídacích psů přes opičky až po hady. Je dobře známo také nabídkou ptáků, především holubů a papoušků, i tropických ryb. Dostane se tu i krmení pro všechny prodávané druhy zvířat.

Policie nejprve oznámila, že nálož na tržišti Ghazíl byla ukryta v jedné z ptačích klecí. Později ale upřesnila, že sebevražedná atentátnice odpálila pás s výbušninami na svém těle poblíž stánku s ptáky. K tomuto zjištění policie dospěla poté, co nalezla hlavu atentátnice oddělenou od těla, řekl nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Výbuch nastal kolem 10:20 místního času, tedy v době, kdy bylo tržiště zaplaveno davy kupujících. Mezi nimi se ke zraněným snažily dostat sanitky; policisté a členové civilní obrany nakládali zraněné i do civilních aut a dodávek. Celou oblast pomáhali uzavřít a zajistit američtí vojáci.
„Al-Káida našla jiný a ještě smrtonosnější způsob, jak destabilizovat Irák,“ řekl ve Washingtonu americký velvyslanec v Iráku Ryan Crocker. „Al-Káida utrpěla ztráty…, ale stále funguje, je odolná a je odhodlaná.“
„Již nemají takové prostředky provádět exploze v autech. Jak jsme viděli dnes a již před tím, uchylují se k sebevražedným útokům. V tomto případě používají vesty s výbušninami, které nesou ženy,“ dodal.

„Byl jsem přímo na místě výbuchu. Srazilo mě to k zemi. Když se mi podařilo se zas zvednout, uviděl jsem desítky mrtvých a zraněných,“ citovala agentura Reuters svědka útoku Haidara.

„Vzpomínám si jen na tu děsivou scénu, když jsem viděl změť mrtvých těl a zraněných v kalužích vlastní krve i krve ptáků a zvířat,“ řekl Alí Ahmad, kterého úlomky trhaviny zasáhly do nohy a do hrudníku. „Pak už jsem se probral až v nemocnici.“

Podle policistů a nemocničních pracovníků je mezi oběťmi a zraněnými mnoho mladých chlapců. Zranění museli být kvůli velkému počtu rozvezeni do pěti nemocnic.

Tržiště se v minulosti stalo terčem útoku už několikrát. Při dvojím atentátu loni v listopadu tam zahynulo 13 osob a téměř šest desítek dalších bylo zraněno. Bagdádské rodiny si ale pomalu začínají znovu zvykat toto oblíbené tržiště navštěvovat poté, co se bezpečnostní situace v Bagdádu v posledních měsících výrazně zlepšila.

Crocker řekl, že Írán nadále cvičí a vyzbrojuje povstalce v Iráku. Američané jsou nicméně stále připraveni k trojstranným bezpečnostním jednáním s iráckými a íránskými představiteli. Podle Crockera by taková jednání mohla být již příští týden v Bagdádu, pokud k tomu budou Íránci ochotni.

Násilí v Iráku od loňského června zaznamenalo pokles až o 60 procent. Všeobecně se tento ústup připisuje vyslání dodatečných 30.000 amerických vojáků k posílení jednotek v irácké metropoli i rostoucímu počtu sunnitských dobrovolnických oddílů.

Dnešní bagdádské útoky jsou tvrdým připomenutím dřívějších násilností. „Nikdo ještě neoslavuje vítězství a dnešní děsivé útoky ukazují proč,“ řekl americký velvyslanec Crocker.

Podle bilance, kterou dnes získala agentura AFP ze zdrojů ministerstev vnitra, obrany a zdravotnictví, bylo přitom za letošní leden při násilnostech zabito nejméně Iráčanů od února 2006. Bilance hovoří o 541 mrtvých, z toho bylo 463 civilistů, 22 vojáků a 56 policistů.