Přes páteční politickou dohodu dnes v Keni pokračovalo násilí

Nairobi - Přes páteční politickou dohodu vlády a opozice o ukončení násilí dnes v Keni pokračovaly etnické násilnosti. Na západě země dav opět zapaloval domy a další lidé museli uprchnout z domovů. Za posledních 24 hodin zahynulo podle agentury AFP na západě země 44 lidí a tamní situace je stále velmi napjatá. Krizi v zemi vyvolalo prosincové znovuzvolení prezidenta Mwaie Kibakiho, které neuznala opozice.


Nejkrvavější střety zaznamenal západokeňský volební obvod Ainamoi, kde byl ve čtvrtek zastřelen poslanec opozičního Pomerančového demokratického hnutí (ODM). Jedná se v krátké době už o druhou násilnou smrt opozičního poslance. V údolí Rift vypálil rozhořčený dav evangelický kostel, dva lidé, kteří se v něm skrývali, uprchli bez zranění.

Znepokojení nad situaci vyjádřil i summit Africké unie, který dnes po třech dnech končí v etiopské Addis Abebě. Jeho účastníci varovali, že v Keni dochází k etnickým čistkám a vyzvali k řešení situace.

Prezident Kibaki vyvolal nevoli svých politických rivalů, když na summitu řekl, že opozice se má se stížnostmi zfalšované volby obrátit na keňské soudy. Představitelé ODM dnes prohlásili, že je tato slova znepokojují.
Opozice tvrdí, že soudy jsou obsazeny prezidentovými příznivci.

ásilnosti poničily pověst Keni, vnímané jako jedna z mála stabilních a prosperujících afrických zemí a kvůli svému přírodnímu bohatství i oblíbené turistické destinaci.

V pátek se podařilo bývalému generálnímu tajemníkovi OSN Kofimu Annanovi přimět představitele vlády a opozice, aby podepsali dohodu o společném plánu jednání, které nejpozději do 15 dnů ukončí povolební krizi v zemi a zastaví krveprolití. Jednat mají také o humanitární pomoci pro uprchlíky.

Organizace spojených národů a Světová zdravotnická organizace (WHO) už v pátek varovaly, že utečence, převážně ženy a děti, ohrožuje nedostatek jídla a pití a špatné hygienické podmínky. Nemocnicím na mnoha místech země chybí léky, především antibiotika, antimalarika a přípravky pro děti.

V krveprolití a etnické čistky vyústila situace po prosincových prezidentských volbách v zemi, jejichž výsledky opozice neuznala. Zmatky a chyby provázely sčítání hlasů i podle zahraničních pozorovatelů. Protesty zjitřily dlouhodobé nesváry mezi různými keňskými kmeny. Od konce prosince v zemi zahynulo asi 1000 lidí a na čtvrt milionu muselo opustit domovy.