Německo chce systémem GPS hlídat pedofily

Berlín - Jako první německá spolková země chce Bavorsko zavést elektronický systém, který by měl za pomoci speciálních náramků hlídat pachatele závažných sexuálních a násilných deliktů. Propuštěným vězňům by měly náramky se zabudovaným systémem GPS zabránit v pohybu v blízkosti škol nebo školek. O podobném systému uvažují i jiné země západní Evropy.

Projekt má řadu příznivců, zvláště z řad těch, kteří se bývalých trestanců obávají. Iniciativa se ale nelíbí například německé ministryni spravedlnosti Brigitte Zypriesové. „Ministryně systém považuje za neslučitelný s lidskou důstojností. Zvlášť jí vadí, že by znovu vrhal vinu na lidi, kteří si už odpykali trest,“ vysvětluje zpravodajka ČT v Německu Hana Scharffová.

Vady na systému nachází i psycholog Slavomil Hubálek: „Je potřeba si uvědomit, že většinu sexuálních deliktů nespáchají bývalí násilníci, ale takzvaně normální muži. Opatření by mělo význam jen u těch násilníků, jejichž jednání je nutkavé a impulzivní.“

K projektu se staví opatrně i Karel Kuchařík, vedoucí oddělení informační kriminality Policejního prezidia. „Jakákoli technologie se dá vždy obelstít. Navíc ne všechny násilné činy jsou spojené jen s místy, kde se vyskytují děti,“ připomíná.

O zavedení náramků se systémem GPS se v Česku zatím neuvažuje. „Dokážu si to představit pouze jako alternativní trest například k odnětí svobody a pouze na určitou dobu. Vhodnější formou by byl detenční ústav, který by násilníkům znemožnil opakování trestného činu,“ míní Kuchařík. Na detenční ústav Česko čeká několik desetiletí. Je ale možné, že první zařízení podobného typu by mohlo být otevřeno už letos.