Dopravní situace v Číně se po týdnech chaosu pomalu vrací k normálu

Kanton (Čína) - Čína dnes znovu otevřela hlavní severojižní dálniční tah mezi Pekingem a městem Čuchaj, který by měl výrazně odlehčit dopravě a zásobování. Po týdnech přívalů sněhu a nejhorších mrazů za posledních 50 let, které před lunárním Novým rokem uvěznily na nádražích, letištích a silnicích miliony lidí, se zdá, že by se situace mohla pozvolna vrátit k normálu. O víkendu se daly do pohybu i první vlaky, a nápor cestujících se tak po týdnu pomalu zmenšuje.

Čínské úřady varují řidiče, aby sedali do automobilů jen v nejnutnějších případech. Jeden pruh na severojižní dálnici musí zůstat volný pro kamiony s potravinami a vozidla záchranářů. Některé oblasti země mají za sebou nejhorší zimní vánice za půl století.

Záplava sněhu v posledních zhruba třech týdnech na mnoha místech přetrhala dálková elektrická vedení, elektrické lokomotivy stovek vlaků zůstaly bezmocně stát na kolejích, některé centrální oblasti země jsou bez proudu už přes deset dní.

Sníh a mráz nejsou pro severní části země takovou raritou, ale v jižní Číně, kde lidé nemají se sněhem skoro žádné zkušenosti, už teploty jen jeden stupeň pod nulou způsobily katastrofu. Domy prakticky nejsou tepelně izolovány, mnohde zcela chybí i základní nářadí na odklízení sněhu. Až v posledních dnech Čína nasadila vojáky. I když jich jsou statisíce, vyzbrojeni jsou většinou jen lopatami.

Čínští meteorologové ale už předvídají pro zbytek týdne lepší počasí, i když až do úterý se mají udržet studené plískanice.

Nynější chladné počasí je podle úřadů nejhorší za půl století. Situaci navíc zkomplikoval fakt, že se schylovalo k největšímu pohybu lidí na planetě - odjezdům pracujících z měst na svátky nového lunárního roku, které jsou pro mnoho Číňanů jedinou příležitostí, kdy si mohou vybrat dovolenou. Na ulicích města stále čekají statisíce lidí, podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera má však armáda a policie situaci pod kontrolou.

Třeba v Šanghaji viděli lidé sníh poprvé v životě. V hlavním městě Pekingu je přitom sucho a slunečno. Škody, které způsobilo studené počasí, se už dnes odhadují na nejméně 7,5 miliardy dolarů, nehledě na to, že živel si už vyžádal životy asi 60 lidí, kteří většinou zahynuli při dopravních nehodách.