Útoky na severovýchodě Srí Lanky si dnes vyžádaly 13 obětí

Kolombo - Třináct lidí dnes zahynulo při dvou útocích na severovýchodě Srí Lanky. Armádní zdroje obvinily z atentátů bojovníky separatistického hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), které usiluje o odtržení severu země.

Při prvním útoku namířeném proti autobusu přišlo při explozi nastražené nálože o život nejméně 12 lidí. Dalších 17 cestujících museli záchranáři převézt k ošetření do nemocnice. Obětí dalšího pumového útoku se stal voják, jehož traktor najel rovněž na nastraženou nálož. Zranění přitom utrpěly další tři osoby. Stalo se tak právě v den, kdy ostrov oslavuje 60. výročí vyhlášení nezávislosti na Británii.

 V předcházejících hodinách zaznamenaly vládní bezpečnostní síly další dva pumové útoky, které se ale obešly bez obětí. Tři jiné exploze, za kterými jsou údajně rovněž bojovníci LTTE, si o víkendu vyžádaly 34 mrtvých a asi dvě stovky zraněných.

V hlavním městě i na dalších místech ostrova udržují tisíce příslušníků vládních vojsk už od dnešních ranních hodin stav nejvyšší pohotovosti. Důvodem mimořádné ostražitosti jsou probíhající vojenské oslavy nezávislosti na Británii. Vládní úřady neskrývají obavy, že by povstalci z LTTE mohli zaútočit na vojenské přehlídky. Během slavnostního projevu v Kolombu nicméně prezident Mahinda Radžapakse zdůraznil, že „ještě před dvěma lety si nikdo nedokázal představit, že by se teroristy (LTTE) podařilo porazit, ale nám se to ve skutečnosti podařilo…“

„Trpěli jsme rakovinou terorismu celá tři desetiletí ze šesti dekád od vyhlášení nezávislosti. Před námi je nyní historická výzva terorismus porazit a zajistit rozvoj země,“ zdůraznil prezident v projevu k velení armády, politickým špičkám i diplomatům.

LTTE bojuje na Srí Lance od roku 1983 za práva menšinových Tamilů údajně utlačovaných sinhálskou většinou. Od začátku konfliktu, za nímž je snaha LTTE vytvořit nezávislý stát, přišlo o život více než 70.000 lidí, především civilistů. Situace se nanovo vyhrotila počátkem letošního roku, když ústřední vláda oznámila, že jednostranně odstupuje od příměří dojednaného za zprostředkování Norska v roce 2002.