Moskvu by s radarem USA nesmířila ani přítomnost ruských pozorovatelů

Moskva - Za nejlepší záruku, že americký protiraketový štít v Evropě nenaruší ruské zájmy, by Moskva pokládala situaci, v níž by tento systém vůbec nevznikl. Prohlásil to dnes náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Kisljak v další z mnoha ruských snah odradit Spojené státy od rozhovorů s Polskem a Českou republikou o umístění prvků protiraketového systému na jejich území. Kisljak navíc dodal, že ani přítomnost ruských odborníků v objektech systému by obavy Moskvy nerozehnala.

Problém s rozmístěním radaru v České republice a sila s deseti antiraketami v Polsku je „daleko hlubší a vážnější než přítomnost ruských důstojníků v těchto objektech“, citovala diplomata ruská agentura ITAR-TASS. Americký návrh, že by ruští odborníci mohli sledovat činnost vybudovaného systému se v Polsku i v ČR stal předmětem kritiky.
USA se však touto nabídkou snažily především uklidnit obavy Moskvy z toho, že celý systém naruší bezpečnostní zájmy Ruské federace i strategickou rovnováhu v Evropě. Rusko je kvůli těmto plánům velmi nervózní, jeho generalita otevřeně hovoří o možnostech útoků na cíle v ČR i v Polsku v případě, že se země bude cítit ohrožena.

Ruské obavy i hrozby dnes odmítl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, který byl nedávno v Moskvě, kde připravoval blížící se návštěvu svého vládního šéfa premiéra Donalda Tuska.

Kisljak dnes v Moskvě zdůraznil, že ani přítomnost ruských odborníků na objektech v ČR a v Polsku by nic na hrozbách Ruska nezměnila. „Protiraketový systém může být aktivován a zacílen velmi rychle,“ prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí. Při jiných příležitostech však například lidé z vedení ruské armády upozorňují, že systém je zcela nevyzkoušený a nikdy nebyla v praxi prokázána jeho účinnost.