Podle srbského premiéra mají dohody s EU donutit Srbsko akceptovat nezávislé Kosovo

Bělehrad - Srbský premiér Vojislav Koštunica odmítl podepsat jakékoli dohody s Evropskou unií a označil je za past, která má Bělehrad donutit akceptovat nezávislé Kosovo. Nově zvolený prezident Boris Tadić, jehož Demokratická strana je spolu s Koštunicovou Demokratickou stranou Srbska součástí vládní koalice, naopak další integraci do unie podporuje. Krátce po nedělních prezidentských volbách se tak v Srbsku schyluje k vládní krizi.

Spor ve vládě se týká podpisu prozatímní dohody o obchodu a vízové politice. Tu Brusel Srbsku nabídl minulý týden a její podpis se plánoval na čtvrtek. Ze strany EU jde o jakési vstřícné gesto, které má předcházet podpisu asociační a stabilizační dohody (SAA) - teprve ta pak balkánské zemi definitivně otevře dveře k budoucímu členství v unii.

„Podpis návrhu EU by v podstatě znamenal podpis souhlasu s nezávislostí Kosova, což by ze Srbska učinilo první stát, který by samostatné Kosovo nepřímo uznal,“ uvedl Koštunica ve svém prohlášení. „Proto je návrh Evropské unie podepsat se Srbskem prozatímní dohodu, zatímco zároveň posílá misi k rozdělení našeho státu, podvod,“ řekl premiér, který chce, aby o jeho postoji rozhodoval na mimořádném zasedání parlament.
Koštunica vyslání civilní mise EU do Kosova bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN odmítá a už dříve prohlásil, že takový krok by ohrozil svrchovanost a územní celistvost Srbska. Brusel vyslání mise složené z 1800 policistů, soudců a prokurátorů formálně schválil v pondělí, ještě ale nestanovil, kdy přesně mise do Kosova poputuje. ¨

Tadičova strana a další koaliční partner G17 Plus mají v kabinetu většinu a s podpisem smlouvy souhlasí. Koštunica je tak se svým odporem ke smlouvě ve vládě v menšině a chce, aby o ratifikaci smlouvy rozhodl parlament. Tam by se při hlasování ke Koštunicovým umírněným nacionalistům mohli přidat poslanci nejsilnější parlamentní strany - nacionalistické Srbské radikální strany.

„Po Tadičově vítězství je jasné, jakým směrem se Srbové chtějí vydat, a sice směrem do Evropské unie,“ řekl Tadičův spolustraník, vicepremiér Božidar Djelić.

Naopak ministr infrastruktury Velimir Ilić, Koštunicův spojenec, tvrdí, že pokud vláda smlouvu s EU podepíše, může se kabinet rozpadnout. „Čtvrtek bude den D. Pokud podepíšou, může se s vládou stát cokoli,“ řekl Ilić.

Nezávislost Kosova odmítají jak nově zvolený prezident Tadić, tak Koštunica. Tadić nicméně nadále podporuje další směřování země k budoucímu členství v EU. Premiér naproti tomu varoval, že si bude Brusel muset vybrat mezi integrací Srbska a uznáním samostatného Kosova. Většina států EU stejně jako USA zřejmě Kosovo, které chce vyhlásit nezávislost v nejbližších týdnech, uzná.

O vládní krizi v Srbsku se začalo spekulovat už krátce po vyhlášení výsledků prezidentských voleb. Koštunica totiž před hlasováním nepodpořil svého koaličního partnera Tadiče a ani po jeho vítězství mu neblahopřál.

Pokud by se kabinet skutečně rozpadnul, vedlo by to nejspíše k předčasným volbám, Koštunica by se ale také mohl pokusit vytvořit koalici s ultranacionalisty ze Srbské radikální strany. Úřadujícím předsedou této nejsilnější parlamentní síly je neúspěšný prezidentský kandidát, Tomislav Nikolić.