Evropská unie chce stavět „zelená“ letadla

Brusel - Evropská unie představila projekt Čisté nebe (Clean Sky), který má přispět ke zlepšení životního prostředí. V jeho rámci hodlá v partnerství se soukromým sektorem vyvinout novou generaci letadel, která budou do ovzduší vypouštět o polovinu emisí oxidu uhličitého méně.

Jedná se o dosud nejdražší projekt v oblasti vědy a techniky, do kterého se EU pustila - jeho rozpočet je 1,6 miliardy eur. Jednu polovinu uhradí unie z veřejných peněz, druhou zaplatí soukromé firmy (např. Airbus nebo Rolls-Royce). Částka by měla být investována do ekologičtějších a aerodynamičtějších letadel, která budou produkovat méně emisí i hluku. Cílem je celkové snížení emisí skleníkových plynů.


„Projekt uvítají i lidé, kteří žijí v okolí letišť. Pro ně znamená méně hlučné letadlo, které tolik neznečistí vzduch, změnu k lepšímu,“ připomíná mluvčí českého ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Projekt je plánovaný na sedm let. Do roku 2010 by se měly vybrat technologie, které se budou používat při výrobě letadel. Za další tři roky už by se měla nová letadla začít zkoušet. Prvními „zelenými“ letouny nové generace se cestující budou moct proletět v roce 2015.