Počet obětí i postižených záplavami v Bolívii stoupá

La Paz - Zdroje z bolivijské civilní obrany dnes oznámily, že počet obětí záplav, které už přes dva měsíce sužují Bolívii, stoupl na 48. Pět lidí je pohřešováno a nejméně 160.000 obyvatel je vodním živlem postiženo.

Od listopadu trpí záplavami pět z devíti departementů: Cochabamba v centrální části země, Santa Cruz na východě, Chuquisaca na jihu, La Paz na západě a Beni na severu. Podle agentury AFP především v Beni nepřestává pršet a řeky se nadále vylévají z břehů.
Tisíce lidí musely být evakuovány v bolivijské Amazonii; zejména v Trinidadu, spravním středisku departementu Beni, a jeho okolí lze v nejbližších dnech očekávat přívaly vody z řek ze sousedních departementů, upozornil zástupce civilní obrany Juan José Dorado.
Do oblasti bude vyslán vládní tým, aby koordinoval pomoc tamním lidem.
Mezi pěti pohřešovanými je italská humanitární pracovnice, která v neděli spadla z mostu do řeky v Santa Cruz.
Lijáky, které v nejchudší jihoamerické zemi způsobují záplavy, jsou důsledkem klimatického jevu zvaného La Niňa (holčička), který je v přímé souvislosti s ochlazením oceánských vod. Podle předpovědi meteorologické služby v La Pazu potrvají přívalové deště v Bolívii až do března.