CIA prý použila krutou techniku mučení jen ve třech případech

Washington - Americká CIA použila krátce po teroristických útocích z 11. září 2001 při výsleších metodu waterboarding, při které má vyslýchaná osoba pocit tonutí. Pokud je dovedená do krajnosti, může tato metoda vyslýchaného i zabít. Agenti CIA k ní prý sáhli jen v případě tří podezřelých teroristů. Při slyšení před senátním výborem pro kontrolu výzvědných služeb to dnes přiznal ředitel CIA Michael Hayden. USA tak poprvé přiznaly použití této metody a také jména mučených. Kritici waterboarding považují za nelegální a Kongres USA zvažuje její zákaz.

Při waterboardingu je vyslýchanému přes zakrytou hlavu lita voda, takže má pocit, že se topí. Podle jejího ředitele se CIA k metodě uchýlila vzhledem k vážnosti tehdejší situace. Obávala se, že Spojeným státům hrozí další atentáty. Pět let už prý použita nebyla.

Hayden přiznal, že agenti mučili čtvrtého muže al-Káidy abú Zubajdá, šéfa al-Káidy pro oblast Perského zálivu Abdara Rahím Náširího a Chálida Šajcha Muhammada, který se k odpovědnosti za atentát z 11. září 2001 přiznal. Nejvíc informací o CIA získala z výslechu abú Zubajdy a Muhammada. Čtvrtina informací, jež USA mají o al-Káidě, prý pochází od těchto dvou mužů. V roce 2006 byli převezeni do věznice na americké základně na Guantánamu.