Ruský nejvyšší soud zamítl Kasjanovovo odvolání proti vyloučení z voleb

Moskva - Ruský nejvyšší soud dnes zamítl odvolání bývalého ruského premiéra Michaila Kasjanova, které podal před pěti dny proti odmítnutí ústřední volební komise zaregistrovat jej jako kandidáta pro březnové prezidentské volby.

Kasjanov stál v čele vlády v letech 2000 až 2004. Poté se však rozešel s Vladimirem Putinem a přešel na stranu protikremelské demokratické opozice. Klání o nejvyšší úřad se hodlal zúčastnit, i když mu průzkumy nedávaly prakticky žádnou šanci. Volební komisi předložil archy se dvěma miliony voličských podpisů, jak to vyžaduje volební zákon, a chtěl se registrovat jako nezávislý kandidát, kterého nepodporují strany zastoupené v parlamentu.

Ústřední volební komise v neděli odmítla expremiérovu kandidaturu zaregistrovat. Tvrdila, že po prověření 600.000 podpisů dospěla k závěru, že více než 80.000 z nich je neplatných, což je přes 13 procent, tedy o mnoho více než připouští zákon.

Kasjanov v reakci vyzval k bojkotu voleb a tvrdil, že Rusko se definitivně vydalo na cestu „zlodějského totalitarismu s neodvolatelnými a nelegitimními vládci“.

O prezidentské křeslo se 2. března utkají čtyři kandidáti. Favoritem je současný vicepremiér Dmitrij Medveděv, kterého navrhla nejsilnější politická strana Jednotné Rusko a který má také podporu dosavadního prezidenta Vladimira Putina. Do boje zřejmě vyrazí i kandidáti dvou dalších parlamentních stran, tedy předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov a šéf xenofobní Liberálnědemokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij. Dále kandiduje lídr neparlamentní Demokratické strany Andrej Bogdanov.