Podle americké armády Al-Káida v Iráku cvičí dětské vojáky

Bagdád - Americká armáda zveřejnila videonahrávku údajného výcviku dětských vojáků teroristické sítě Al-Káida v Iráku. Desetiletí ozbrojenci se na záběrech učí unášet a zabíjet civilisty.

Nahrávku našli američtí vojáci během velké prosincové razie v jedné z iráckých provincií. Záběry ukazují chlapce v černých kuklách, kteří s kulomety v ruce přepadávají auta a vtrhávají do domů. Někteří mají dokonce protitankové zbraně.

Nasazování dětských vojáků není v Iráku tradicí. Chlapci starší 14 let se ovšem mohou stát bojovníky, protože v místní kmenové kultuře jsou už považováni za muže. Občas ale Al-Káida údajně využila i mladší děti jako sebevražedné atentátníky.

Násilné akce v Iráku si dnes vyžádaly nejméně sedm obětí. Čtyři z nich jsou civilisté, které zabila bomba nastražená na americký vojenský konvoj u silnice ve městě Divaníja. V Mosulu dnes neznámí ozbrojenci zastřelili dva irácké policisty. devět osob bylo při útoku zraněno, mezi nimi další dva policisté. Trojice ozbrojenců začala střílet také v Bagdádu, kde si za terč zvolila autoopravnu. Zabit byl mechanik, který v dílně právě pracoval.