Srbsko odmítá podepsat s EU smlouvu o obchodu a vízové politice

Brusel/Bělehrad - Evropská unie dnes měla se Srbskem podepsat dohodu o vízové politice a obchodu. K uzavření smlouvy nakonec nedojde, protože srbský premiér Vojislav Koštunica ji považuje za politický obchod. Řekl, že to je past, kterou Brusel nastražil, aby Srbsko donutil souhlasit s nezávislostí Kosova. Koštunica je ochoten smlouvu podepsat jen v případě, že Evropská unie nevyšle do Kosova civilní misi.

V Srbsku se tak schyluje k politické krizi. Proevropský prezident Boris Tadić i někteří ministři podpis dohody podporují. Jestli se vláda neshodne, je možné, že konečné rozhodnutí bude na parlamentu. „Pokud se Koštunica s Tadičem nedohodnou, může dojít k tak závažné politické krizi, jako jsou předčasné parlamentní volby. V této chvíli by to nahrávalo ultranacionalistickým silám,“ řekl v Dobrém ránu redaktor ČT Karel Rožánek. Podle něj by se lidé, kteří volí proevropské síly, mohli radikalizovat.

Prozatímní dohoda Srbsku otevírá cestu ke stabilizační a asociační dohodě, která je jakýmsi prvním krokem k budoucímu členství země v EU. Na uzavření této dohody se však vztahuje několik podmínek, na rozdíl od prozatímní dohody. Mimo jiné jde i o lepší spolupráci srbské vlády s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Právě neochota spolupráce s ICTY by mohla Bělehrad do budoucna ohrozit. „Vydání Ratka Mladiče i Radovana Karadžiče je dlouhodobý problém. Srbská vláda sice tvrdí, že dělá všechno pro to, aby tyto válečné zločince zajala, ale zatím se tak nestalo,“ doplnil Rožánek.

Pozorovatelé považují Koštunicům odmítavý postoj k podepsání smlouvy o obchodu za snahu o udržení Kosova. Srbové se této provincie stále nechtějí vzdát - věří, že Kosovo může zůstat součástí Srbska i v budoucnu.