Těžce nemocný bývalý manažer Jukosu Aleksanjan se bude léčit na odborné klinice

Moskva - Bývalý významný manažer ruského ropného gigantu Jukos Vasilij Aleksanjan , který trpí chorobou AIDS a vážným onkologickým onemocněním, se bude podle dnešního sdělení ruské vězeňské služby léčit v jedné ze specializovaných moskevských klinik. Stalo se tak den poté, co jeden z moskevských soudů k rozhořčení ruských i evropských ochránců lidských práv sice přerušil Aleksanjanovo stíhání, ale odmítl těžce nemocného muže propustit z vazby.

Proti takovému postupu protestovali i ruští umělci, například známý spisovatel Boris Akunin, kteří se rozhodli dát osobní záruky, že Aleksanjan se nepokusí z civilní nemocnice uprchnout a nebude ovlivňovat svědky. Právě obavou z těchto možností zdůvodnil ve středu soud své rozhodnutí nezrušit vazbu.

Tvrdě znějící závěr soudu ještě týž den mírnil zástupce prokuratury, který vysvětloval, že o případném převozu do specializované nemocnice mohou nyní rozhodnout hlavní lékař a velitel moskevské vazební věznice Matrosskaja tišina. Tam Aleksanjan žije a léčí se od svého vzetí do vazby v dubnu 2006. Obžaloba mu klade za vinu praní „špinavých peněz“ a neplacení daní, výše škody prý dosahuje až 12 miliard rublů (asi 8,5 miliardy korun). Přesun nemocného do odborného zařízení doporučoval i šéf věznice Feket Tagijev.

„Nyní se jedná se zdravotním odborem města Moskvy o přesunu Vasilije Aleksanjana ke konzultacím a další léčbě na klinice,“ řekl podle agentury ITAR-TASS nejmenovaný mluvčí vězeňské služby. Neuvedl ani, o které moskevské zdravotnické zařízení by se mělo jednat.

Aleksanjanův případ je jednou z několika kauz, s jejichž pomocí ruský stát v minulých letech zlikvidoval nejvýznamnější z ropných společností, nad nimiž neměl bezprostřední kontrolu. Ve vězení tehdy skončili i majitel Jukosu Michail Chodorkovskij a jeho blízký spolupracovník Platon Lebeděv. Lebeděv nyní z vězení nabídl ruské prokuratuře úplné doznání, pokud se bude Aleksanjan moci jít léčit, Chodorkovskij zahájil kvůli případu hladovku.