Kouření může v 21. století zabít miliardu lidí

New York - Na následky kouření ročně umírá 5,4 milionu lidí, každých šest sekund jeden. Vyplývá to z nové zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO). V minulém století kvůli kouření zemřelo na světě 100 milionů lidí. V tomto století by to mohla být až miliarda obětí. Světová zdravotnická organizace mluví o tabákové epidemii a vyzvala k okamžitým opatřením, která by kouření omezila.

„Máme ve svých rukou řešení globální tabákové epidemie, která ohrozí v průběhu tohoto století život jedné miliardy mužů, žen a dětí,“ řekla generální ředitelka WHO Margaret Chanová v úvodním projevu k předkládané studii. „Léčení této ničivé epidemie nespočívá v lécích nebo očkování, nýbrž v jednotném přístupu vlád a občanské společnosti.“

Data obsažená v nové studii pocházejí ze 179 členských států OSN a zachycují tak 99 procent obyvatelstva planety. V průmyslově vyspělých státech tendence ke kouření ustupuje, naopak v rozvojových zemích, kde se reklama na cigarety soustředí hlavně na mládež a ženy, roste.

WHO navrhuje opatření, která by měla spotřebu tabáku snížit: vyšší zdanění tabáku, zvýšení cen tabákových výrobků, zákaz reklamy na cigarety, nebo varování lidí před účinky pasivního kouření. Jednotlivé vlády by měly také podpořit kuřáky, kteří se chtějí svého zlozvyku zbavit. „Rychlá akce je klíčová,“ vyzvala Chanová. „Počet těch, kdo umírají na rakovinu plic, srdeční choroby a další nemoci spojené s kouřením, do roku 2030 vzroste na více než osm milionů ročně.“

Novelu protikuřáckého zákona má na programu své nynější schůze i dolní komora českého parlamentu. V druhém čtení předložené normy je ve hře několik variant úpravy kouření v restauracích a barech, včetně absolutního zákazu.